Search
Generic filters
Exact matches only

Vegberg

0
Delningar
MAT

Vegberg

vegberg

Vegberg är verkligen ett helt värdelöst namn på ett recept. Det säger inte ett skit om vad maten innehåller och för att man överhuvudtaget ska förstå vad jag associerar till måste man veta att jag har ett annat recept som jag kallar för Fläskberg. Ja, som ni förstår så är alltså det här den vegetariska varianten av just den rätten.

Hälsa och skuld

Jag stör mig lite på att det alltid ska vara så mycket skuldbeläggande prat om nyttighet och sån skit när man börjar tala om vegetarisk mat. Vegmaten ska liksom alltid presenteras som så förbannat hälsosam för kropp och själ och bla bla bla. Det är frön, det är gryn och det är skam som saluförs.

Man kan bläddra igenom mina recept som producerats under rätt så många år nu och kanske konstatera att jag lagar jävligt energirik mat. Ptja, det gör jag nog. Jag skriver ju i princip bara om helgmaten och på helgen vill jag att det ska vara festligt. Jag vill inte skära ner på saker utan snarare lägga till. Men lagar jag ohälsosam mat? Nej det skulle jag absolut inte säga. Den är variationsrik och näringsrik och det är ingen risk att jag får i mig för lite av något viktigt.

Hälsosam är liksom ett knepigt begrepp. Den psykiska ohälsan ökar hos unga, bland både killar och tjejer. Jag vågar ta gift på att ett stort antal av våra dygdemönster till hälsoinfluencers har del i skuldbeläggande, stress och depressioner hos unga.

Det paketeras så klart snyggt och det framställs som att man blir en satans balanserad filur om man bara följer instruktionerna och äter naturligt, glutenfritt, fräscht och fan vet allt. Nej man blir inte balanserad av det. Man går runt med en gnagande känsla av att inte räcka till, att man borde bli bättre, ja minsann på måndag börjar mitt nya liv (igen) och efter det ska jag bli smal, vacker och balanserad. Den stressen är inte hälsosam och många hälsoinfluencers är rent ohälsosamma.

Jag vet att jag blev lite raljerande ovanför men jag menar det jag skriver. Självklart kan vi inte sitta i soffan och smälla i oss entrecote, pommes och bärs hela kvällarna, det här är inte svart eller vitt. Det vi kan försöka göra är att inte lägga på oss själva alltför tunga ok.

Du är liksom okej som du är och är det en disig och råkall söndag i november så duger det fan inte med någon knäckemacka med skivad avokado på. Du behöver ett berg av en massa gott. Det går självklart alldeles utmärkt att göra hedonistisk vegetarisk mat och det här måste du testa.

Auberginer

Jag tyckte länge att auberginer var en tämligen värdelös grönsak. Besk och klorofyllig i smaken eller också bara rent slemmig. Det var för att jag alltid lagade den på fel sätt. Det är nämligen lätt att göra fel med aubergine.

För att grönsaken ska bli god så behöver den vattnas ur. Du måste salta den och hälla bort vattnet som tränger ur den under minst en timma. Smaka lite på det vattnet så förstår du varför du vill bli av med det. Sen måste du också tillaga auberginen ordentligt. Det får inte finnas mycket textur kvar alls i den för då blir det inte gott.

Idag ska jag fritera aubergine och då är det väldigt viktigt att man i princip har lagat klart den innan.

Ingredienser

4 portioner

Friterade auberginer

2 stora auberginer
1 msk salt
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk nymald svartpeppar
2 dl mjöl (glutenfritt funkar fint)
2 ägg, lätt vispade
2 dl ströbröd (gärna panko)

Tomat- och paprikasås

1 msk olivolja
2 msk tomatpuré
1 tsk honung
1 dl grönsaksbuljong
4 spetspaprikor, grovt hackade
1 burk konserverade körsbärstomater
Salt och svartpeppar

Vitlökssås

1 vitlök (japp, en hel)
1 dl Hellmanns majonnäs
1 dl gräddfil
1 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk färskpressad limesaft
salt och svartpeppar

Övrigt

2 bollar mozzarella, skurna i skivor
1 liten silverlök, fint hackad
färsk koriander, hackad
picklad jalapeno
pommes frites

Gör så här

Friterade auberginer

 1. Skär auberginerna i 1 cm tjocka skivor. Blanda skivorna med 1 msk salt och låt det stå och dra i en bunke eller liknande under en timma. Häll bort vattnet som tränger ut. Torka av skivorna.
 2. Blanda aubergineskivorna med paprikapulver och svartpeppar och lägg dem på en ugnsform med lite olja. Ställ in dem i ugnen på 175°C och rör om försiktigt emellanåt. Ugnsbaka tills skivorna börjar få lite färg, 30-60 minuter. Känn på dem emellanåt, de ska vara riktigt mjuka, men inte falla sönder.  Ta sedan ut dem och låt svalna.
 3. Dubbelpanera aubergineskivorna genom att badda in dem med mjöl runtom, doppa i ägg och badda sedan in med ströbröd.
 4. Häll upp ett par centimeter neutral olja i en stekpanna och fritera skivorna. Oljetemperaturen är inte superkinkig men ligg gärna på 160-180°C. Fritera tills de är snyggt gyllenbruna och krispiga.

Tomat- och paprikasås

 1. Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs tomatpurén ungefär 5 minuter.
 2. Lägg ner övriga ingredienser och koka i minst en timma under lock. Det gör absolut inget om det får stå och puttra tre timmar heller då smakerna bara utvecklas mer av det.
 3. Smaka av med salt och svartpeppar.

Vitlökssås

 1. Lägg in vitlöken i ugnen på 150°C. Låt den ligga där i 1-2 timmar, eller tills den känns mjuk att klämma på. Låt den svalna så du inte bränner fingrarna av dig och kläm ut innehållet ur den. Vitlöken har nämligen blivit som en kräm nu och både doftar och smakar fantastiskt gott.
 2. Blanda vitlökskrämen med övriga ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Servering

 1. Varva friterade aubergineskivor med paprikasås och mozzarella på ett stort fat.
 2. När du fått till en rejäl hög så ställer du in den i ugnen ett litet tag på 200°C. Det här gör vi bara för att mozzarellan ska smälta och det går fort så var på hugget.
 3. Häll sedan på vitlökssås och strö även på jalapenos och koriander.
 4. Servera med pommes frites. Ät tills du inte kan röra dig längre.