Search
Generic filters
Exact matches only

Bhel puri, snacks från västra Indien

0
Delningar
MAT

Bhel puri, snacks från västra Indien

Bhel puri är ett nästan löjligt enkelt recept på ett väldigt populärt indiskt snacks med ett enda men. Ett rätt stort men. En del av ingredienserna är bökiga att få tag på och finns mest i orientbutiker och ibland i naturgodishyllan.

Men testa ändå! Det finns bra fusk, bra ersättningsprodukter som rice crispies, och det blir gott och indiskt ändå. Plus att receptet inte är exakt utan detta är ett snacks som kan göras på en massa olika vis. Dessutom är det billigt så ingen skada skedd om det inte blir helt perfekt första gången. Och rätt vad det är kommer du att hitta någon av ingredienserna bland naturgodis i lösvikt och då är du hela vägen hemma.

En av ingredienserna är sev, ett kryddigt nudelformat snacks av kikärtsmjöl. Det finns ofta att köpa i specialbutiker och ibland som naturgodis i vanliga livsmedelsbutiker. Håll utkik!

Den väldigt användbara kryddblandningen chaat masala som används i receptet har jag gjort ett inlägg om här. Jag ger även tips på några förenklingar så det är inget som är svårt att åstadkomma. Eller så vågar du dig in i en orientalisk butik och frågar efter både indiska snacks och chaat masala.

Grundtanken i receptet är rispuffar som smaksätts med lite allt möjligt, kryddor, grönsaker och ett par sorters chutney. Det hela blir lite fuktigt och då tillsätter man knaprighet i form av jordnötter och andra snacks. Det ska vara knaprigt, färgglatt, smakrikt, hett, syrligt, salt och sött. Extra allt! Indien!

Två till indiska snacks med jordnötter

Ingredienser

6 dl indiskt puffat ris, rice crispies eller annat puffat ris
1/2 dl rostade jordnötter, helst nyrostade
1 stor gul lök, finhackad
1 stor tomat, finhackad
Ett knippe koriander, hackad
2 gröna chilifrukter, finhackade
1-2 tsk chaat masala
Lite pressad lime, för mer syra om det behövs

En eller flera chutneys eller såser, förslagsvis

2 msk burmesisk myntachutney gjord på hälften koriander och hälften mynta.
och
2 msk tamarindchutney eller granatäppelsirap utrörd med 1/2 tsk mald torkad ingefära

Valfria tillägg, ett eller flera. Om flera, minska mängden

1 dl sev, indiskt nudelformat snacks
1 dl av nån indisk snacksblandning, brukar innehålla bl a sev och säljas som ”naturgodis” i vanliga butiker
1 dl av små tunna hårda lövformade riskex som brukar säljas som ”naturgodis” i vanliga butiker
1 dl grovkrossade vickningschips
2 finhackade kokta potatisar
Några cream crackers brutna i större bitar

Gör så här

  1. Häll rispuffarna i en skål.
  2. Häll på jordnötterna och grönsaker.
  3. Häll på chutney.
  4. Tillsätt koriander, chaat masala och nudelformade kikärtssnacks eller något annat knaprigt snacks från naturgodishyllan.
  5. Provsmaka och justera enligt dina preferenser!
  6. Ät på en gång så det inte bara soggar till sig. Mumsa i dig med sked, med fingrarna eller med hjälp av knapriga kexbitar som cream crackers.