Search
Generic filters
Exact matches only

Tamarindchutney

0
Delningar
MAT

Tamarindchutney

Jag har ett tamarindträd! För drygt 15 år sedan planterade jag ett litet frö som jag fått från Niklas, en av mina absoluta favoritmänniskor i livet. Trädet lever fortfarande och gör mitt vardagsrum grönlummigt. Det syns lite på bild i inlägget om tantgin och en kvist fick så klart komma med på fotot till det här inlägget om tamarindchutney.

Det här är en lättgjord och användbar indisk chutney som är god både kall och varm. Servera den att doppa bröd i eller till indiska rätter som behöver ett sött utropstecken. Eller använd som dipp eller ingrediens i indiska snack som bhel puri. Den är även oumbärlig i vada pav, indiska potatisburgare!

Tamarind brukar vara lätt att få tag på tom i vanliga livsmedelsbutiker. Ibland finns hela baljor att köpa vilket är kul! Men annars brukar fruktköttet säljas i block eller som pasta på burk. Det kan också finnas tamarind på flaska men den är mer utspädd. Fast vilket som går bra, bara man justerar för hur koncentrerad tamarinden är i receptet.

Något som också kan skilja sig åt är balansen sötma/syra. En del tamarind är väldigt syrlig, annan nästan dadellik i sötma. Det där går att korrigera med socker och eventuellt vinäger efter smak, men den här chutneyn blir god oavsett vilken sort som används.

Ingredienser

2 msk tamarind, finns på burk och i block
alternativt 4 msk granatäppelsirap
3 dl vatten
1,5 dl socker, helst s k jaggery eller någon annan variant av oraffinerat socker
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk cayennepeppar eller liknande fint chilipulver
1/2 tsk torkad pulveriserad ingefära
1/2 tsk salt

Gör så här

Häll allt i en liten kastrull. Låt koka upp och sen småsjuda tills det blir son en sirap, runt tjugo minuter. Rör om ordentligt så att tamarinden löses upp ordentligt och allt blandas och rör lite då och då under kokningen. Låt svalna lite innan användning. När det kallnar helt tjocknar det ytterligare. God både kall och varm till bröd eller indiska rätter. Eller som ingrediens i bhel puri eller vada pav.

Räkna med att chutneyn håller några veckor i kylskåp.