Search
Generic filters
Exact matches only

Vada pav, indisk potatisburgare

0
Delningar
MAT

Vada pav, indisk potatisburgare

I mellandagarna bingetittade vi på David Batras och Malin Mendels alldeles utmärkta både underhållande och intressanta tv-serie Världens sämsta indier. Gissa om det satt spår i min matlagning? Vi har ju redan en del ganska rolig indisk mat här på Feeders och mer lär det bli nu. Den här potatisburgaren vada pav från Bombay t ex, en enormt stor favorit!

Ja, jag skriver Bombay. Jag återgår till det nu efter att tidigare ha bytt till Mumbai i ett okunnigt försök till kulturell lyhördhet. Efter att ha hört om den hindunationalistiska bakgrunden till namnbytet i ett av avsnitten i serien och läst på lite känns det vettigt, särkilt som Bombay verkar fortsatt hyfsat etablerat. Och eftersom jag inte är hindunationalist finns liksom ingen anledning för mig att ta ställning mot indiska minoritetsgrupper.

Topp fem gatumat! Mer lättlagad än du tror

Hur som helst, vada pav är den godaste jäkla gatumat man kan tänka sig!! Så mycket smak! Utan tvekan en av mina absoluta favoriter. Sött, salt, hett, syrligt, saftigt, friterat och varmt kolhydratfluffigt i varje tugga!

Två sanslöst goda indiska potatisburgare

Jag fattar ju att det kan verka som ett himla bök att få ihop allt med både bröd, potatisburgare och diverse chutneys. Men det är faktiskt inte alls lika omfattande och krångligt som det låter. Särskilt inte som det mesta går att förbereda. Och i synnerhet inte när man lagar det en andra gång, vilket man ju vill. Och om man känner för det kan man ta genvägen köpebröd och kanske även en köpt chutney eller två. Men skippa inte vitlökschutneyn!

Och musik hörni, både matlagning och ätning blir bättre med musik! Några förslag:

Ingredienser

Vada, potatisburgare

4 potatisar, runt 600 gram (Det går att använda kokt restpotatis)
3 cm färsk ingefära
5-6 vitlöksklyftor
2 heta gröna chilifrukter
1 msk neutral matolja
Drygt 1/2 tsk senapsfrön
Knapp 1 krm hing/asafoetida
1 msk curryblad, frysta eller torkade
1 krm gurkmeja
Drygt 1/2 tsk salt
2 msk hackad koriander

2,5 dl kikärtsmjöl
1 krm gurkmeja
1/2 tsk salt
1 nypa bakpulver
1,5 dl vatten (Justera mängd efter konsistens)

Receptet är baserat på främst detta recept.

Vada pav

Det går utmärkt att variera vilka chutneys man använder och köpta varianter går också bra. Men skippa inte vitlökschutneyn. Möjligen kan du byta ut den mot s k gunpowder.

Gör så här

Vada, potatisburgare

 1. Koka potatisen mjuk och skala den efter kokning. Skär ingefära i skivor. Rensa chilin. Stöt ingefära, vitlök och grön chili i en mortel. Det behöver inte bli helt slätt.
 2. Hetta upp en matsked olja till medelvärme och strö i senapsfröna. Låt dem steka tills de börjar sprätta. Sen tillsätter du curryblad och hing och låter steka under omrörning nån minut innan du rör i kryddpastan från morteln. Låt den steka nån minut tills den doftar och inte längre verkar rå.
 3. Ingefära, vitlök och chili stöts i mortel

 4. Tillsätt kokt potatis, gurkmeja och salt och rör runt. Ta sen pannan av plattan och gå loss med en potatisstöt, eller vilket sätt du nu föredrar att mosa ihop potatis och kryddor. Tillsätt öven koriander och rör i. Smaka av. Tillsätt mer salt och kryddor vid behov.
 5. Gör tio bollar av potatismassan. Platta till dem något men håll dem hyfsat runda. Jag plattade till lite för mycket när jag gjorde dessa.
 6. Lite för tillplattade vada

 7. Gör frityrsmeten genom att blanda kikärtsmjöl, gurkmeja, salt och en nypa bakpulver. Vispa i vatten lite i taget tills det blir en slät smet. Smeten ska vara ungefär som pannkakssmet i konsistensen, så att den kan täcka potatisburgaren med ett tunt lager. Låt gärna smeten svälla ett tag innan fritering.
 8. Doppa burgarna i smeten så de täcks och fritera dem sen i het olja tills de blir frasigt gyllenfärgade, några i taget. Om du inte har en fritös går det utmärkt att använda en wok för det här momentet. Låt sen rinna av på hushållspapper.

Vada pav

 1. För att montera vada pav delar du bröden som hamburgerbröd. Om du vill kan du först rosta dem i lite smör i en stekpanna. Det blir gott men är inte nödvändigt. Vill du ha värmen men minimera krångel så mikrar du eller låter dem värmas lite i ugnen.
 2. Kleta på grön chutney på ena brödhalvan och tamarindchutney på andra. Strö sen över vitlökschutney på båda brödhalvor. Den fastnar lite i den blöta chutneyn.
 3. Lägg den friterade potatisburgaren i mitten och kläm ihop försiktigt. Det blir en hög och fluffig burgare som ändå är lättäten eftersom innehållet är så saftigt och mjukt. Servera bums med mer chutney i skålar bredvid för den som vill ha. Kryddigt te eller en öl är gott till.

Sugen på mer?