Search
Generic filters
Exact matches only

Cordon bleu sandwich

2
Delningar
MAT

Cordon bleu sandwich

cordon bleu

1 januari 2021: ”Nu får det bli sallader och lite lättare mat under resten av månaden.”
6 januari 2021: ”Hmmm… man borde kunna göra en rejäl jävla macka med cordon bleu….och servera pommes och coleslaw till det. Äh, jag fyller 45 i år, då får man ju vara lite mjuk på mitten.”

Det skrevs om Cordon bleu i vår Facebookgrupp och jag kunde liksom inte släppa det. Cordon bleu behöver nog inte någon närmare presentation, det är i regel en skiva utbankad kalv som man viker ihop kring gruyere och skinka varpå man dubbelpanerar och smörsteker den. Gott så in i helvete så klart! Jag använde rostbiff från älgkalv och det blev alldeles förträffligt.

Samtidigt som jag inte kunde släppa tanken på Cordon bleu så var jag också sugen på en schysst macka och då är ju liksom utgången given… Det här är mat som kan lägga omkull vilken människa som helst, på gränsen till att den borde vara licenspliktig men berätta för guds skull inte det för våra hemska folkhälsoivrare.

Jag ska inte babbla så mycket mer än att jag vill trycka lite på min coleslaw som verkligen är helt suverän. Den är försiktigt kryddad med fänkålspollen och det gör massor för smaken. Fälkålspollen hittar du bl a här, har du inte testat det så är det dags nu. Det går att ersätta med lite mortlade fänkålsfrön men det är godare med pollen. Pommes friterar man så klart och de bästa tycker jag att man gör så här.

Mer mackor på Feeders

Här hittar du vårt mack-arkiv. Alla behöver mackor mest hela tiden!

Ingredienser

4 portioner

Cordon bleu

4 skivor kött, jag använde rostbiff från älgkalv men testa gärna t ex innanlår från tamboskapskalv.
50-80 g gruyere, i skivor
fyra grova god rökt skinka
salt och svartpeppar
1,5 dl mjöl (glutenfritt funkar fint)
2 ägg, uppvispade
1,5 dl ströbröd (glutenfritt funkar fint)
massor av smör för stekning

Mackan

goda baguetter
150 g små champinjoner
smör för stekning
amerikansk senap
tunna skivor tomat

Coleslaw

1 huvud spetskål, fint strimlat
1 rödlök, fint skivad
1 stor morot, grovt riven
1 näve persilja, hackad
2 msk socker
2 msk salt
1 dl majonnäs
0,5 dl äppelcidervinäger
0,5 dl dijon
1 tsk fänkålspollen
salt, svartpeppar och socker för avsmakning

Gör så här

Coleslaw

  1. Det är lika bra att börja i den här änden för coleslaw vinner massor på att stå ett tag. Placera kål, lök, morot och persilja i en bunke och massera in socker och salt ordentligt. Låt stå i tio minuter.
  2. Skölj kålblandningen ordentligt i ett durkslag och lägg sedan allt i en kökshandduk och kläm ut så mycket vätska du kan.
  3. Blanda ihop med resten av ingredienserna och avsluta med att smaka av med salt, svartpeppar och socker. Jag tycker att man kan ha rejält med svartpeppar i sin coleslaw och man ska dessutom inte vara rädd för socker.

Cordon bleu

  1. Börja med att banka ut köttet så mycket du kan. Har du ingen kötthammare så kan du använda något annat, dräm ner huvudet i köttbiten en massa gånger t ex.
  2. Lägg gruyere och skinka på halva köttskivorna och vik över den andra halvan. Fäst med en tandpetare.
  3. Salta och peppra mjöl och ströbröd och dubbelpanera sedan köttbitarna gnom att först pudra dem ordentligt i mjölet, sen doppa den i ägget och låta det rinna av och avsluta med att pudra ordentligt med ströbrödet. Hit kan du förbereda.
  4. Stekningen av köttet är det sista du ska göra innan servering. Det gör du i massor av smör på medelhög temperatur. Stek tills du har fin yta och osten börjar smälta ut ur köttet.

Mackan

  1. Dela champinjonerna om de inte är supersmå, salta och peppra och smörstek på låg till medellåg temperatur tills de är snyggt brynta. Ställ undan (de går att värma på tillsammans med köttet när du steker det).
  2. Skär upp baguetterna och bred först ett tunt lager med amerikansk senap på botten. Lägg på stekta champinjoner, köttet och avsluta med tomater och överdelen av brödet. Dela gärna baguetten på mitten och linda in den i något smart papper.
  3. Servera med pommes, coleslaw och en god öl. Lägg dig sedan i soffan och räkna inte med att komma upp igen.