Search
Generic filters
Exact matches only

Torr vitlökschutney

0
Delningar
MAT

Torr vitlökschutney

Toto, we’re not in mangochutney anymore. Vitlökschutney är nåt helt annat än sån där kryddad marmelad man köper från närmaste supermarket. Inte heller är det som den mer salsalika chutney man kan ha turen att få på lokala lunchindierns kvällsmeny. Nej, det här är en torr smulig chutney som är het och nötigt aromatisk snarare än syltig eller örtigt syrlig.

Jag har gjort flera varianter av den här och den torra sydindiska smaksättaren gunpowder och är helt fast nu i indiskt kryddströsselbruk. Makalöst trevliga smaksättare till lite allt möjligt! Jag strör över t ex risrätter, dosas, bhel puri, olika sorters chaat (som peanut chaat), momo (nepalesiska dumplings), och potatisburgaren vada pav. Och över helt vanliga ugnsrostade grönsaker!

Vada pav med bl a vitlökschutney

För att lyckas med den här chutneyn måste vitlöken vara färsk. Om den är lättskalad är det en varningsklocka. Helst ska vitlöken vara ett elände att få naken. Stora fylliga klyftor som man först blöter, sen klämmer till och krossar lätt med sidan av kniven för att slutligen med viss möda lyckas dra, skrapa och böka av det yttre fnaset. Sen är det väl olika hur känslig man är för smaken av gammal vitlök, men jag tycker ganska mycket av den långlagrade vitlöken har en jobbig jordig ton av mögel. Nåväl, ju färskare vitlök desto bättre i alla fall.

Rosta och mixa, det är allt

Men resten är lätt som en plätt! Man rostar ingredienserna och maler eller mixar dem, det är allt. Bäst blir det om man rostar var för sig men jag latmaskar oftast till vardags och har i de olika ingredienserna i samma panna, det som kräver längst tid först och så slänger jag ner resten efter hand.

Vitlök, channa dal och chili rostas

Chutneyn på bilden klumpade ihop sig lite men blev jättegod. Det blir lätt så när jag rostar i olja. Ibland väljer jag att torrosta och då blir chutneyn smuligare. Men det där verkar vara något av en smaksak, från vad jag googlat mig till. Jag gillar båda varianter. Om jag gör t ex vada pav, en potatisburgare där vitlökschutney är oumbärlig, rostar jag gärna med olja. Om jag vill använda chutneyn som ett strössel över saker torrostar jag gärna. Är du nyfiken kan du läsa recept på båda varianter t ex här och här.

Lätt att variera

Man måste förresten inte ha med alla smaksättare, och det går utmärkt att lägga till egna. Det finns som sagt flera varianter av denna vitlökschutney. Ett vanligt tillägg är diverse indiska kryddor som spiskummin, medan nötter och frön inte ingår i alla recept. Jag tycker om att låna in channa dal eller röda linser som i gunpowder för konsistens, men det brukar inte ingå i de flesta recept. Testa gärna att göra som i det här receptet första gången så du liksom vet huvuddragen och gör sen efter egen smak!

I det här receptet ingår kokos. Även om det blir godast med färsk kokos har jag utgått från kokosflingor eftersom det är vanligare att ha hemma. Det funkar utmärkt.

Ingredienser

2 tsk neutral matolja
15 vitlöksklyftor
2 msk sesamfrön
1 msk rostade jordnötter
2 dl kokosflingor
2 tsk rött smakrikt chilipulver med inte alltför uttalad hetta. Helst ska det vara kashmiri chili men jag använde espelette den här gången. Hetta och mängd efter smak.
1/2 tsk salt eller efter smak

Gör så här

  1. Lite musik först för att komma i stämning kanske? Katto Mera Naam!
  2. Hetta upp en bra stekpanna, med eller utan olja. Lägg i de skalade hela vitlöksklyftorna. Stek runt om på medelvärme tills de blir lätt brunfläckiga, några minuter. Ta upp och lägg i en skål.
  3. I samma stekpanna rostar du kokosen under omrörning, färsk om du har eller torr som i receptet. Det tar lite olika tid bara, resultatet ska bli detsamma oavsett, gyllenrostat men absolut inte bränt. Häll över i skålen med vitlöken.
  4. Rosta sesamfrön och jordnötter lätt nån minut och tillsätt sen chilipulvret. Låt rosta lätt under omrörning en knapp minut till innan du häller över även det i skålen.
  5. Salta och mixa sen tills det blir ett inte alltför fint smul. Smaka av med salt och chili. Chutneyn håller flera veckor i kylskåp men brukar gå åt snabbare än så.
  6. Strö över indisk mat som till exempel potatisburgaren vada pav. Eller vad som helst som behöver piggas upp! Här finns en hel del god indisk mat att välja bland.