Search
Generic filters
Exact matches only

Momo, nepalesiska dumplings på ren

0
Delningar
MAT

Momo, nepalesiska dumplings på ren

Nepalesisk mat vet jag inte så värst mycket om, men precis som landet så ligger köket i gränslandet mellan Kina och Indien vilket märks i dessa degknyten, momo. De är väldigt trevliga och goda och känns i stil och teknik kinesiska medan smaken talar indiska.

Jag gjorde mina momo på finmald ren eftersom jag hade slut på vattenbuffel. Egentligen går det nog bra med färs av en mängd olika djur, men ren blev i alla fall väldigt gott.

Köp degplattor!

Det skulle aldrig falla mig in att göra deg till dumplings numer. Det är verkligen en del av matlagningen där det extra krånglet inte tillför varken extra kvalitet eller nåt positivt i matlagningsupplevelsen för mig. Det finns så otroligt bra och lätthanterliga frysta degplattor att köpa och jag slipper få hjärnblödning över deg som går sönder och klibbar fast.

OK, ska erkännas att det finns undantag. Pierogi och liknande där degen inte ska vara fullt så tunn kan jag ge mig på, eller om degen ska ha någon särskild egenskap eller smak. Eller om andan faller på när deg inte finns hemma så klart. Men överlag är det fasen inte värt besväret för mig.

Men när degen väl är köpt är det faktiskt förvånande enkelt att sno ihop (tillräckligt) snygga små dumplings! Så inbilla dig inte att det är för svårt att göra detta hemma, det går lätt som en plätt och ganska snabbt. Och så blir det supergott! Dessutom bra snabbmat att ha på lut om man fryser in de råa knytena.

Speciella kryddor

Bland kryddorna vill jag särskilt nämna timut- eller timurpeppar. Jag köpte min i kryddhyllan på en vanlig icabutik. Det är vad jag förstår en variant av sichuanpeppar men som har en tydlig smak av grapefrukt- eller pomeloskal, lite tropiskt. Och rätt mycket bergamott, som att tugga på earl grey-teblad. Ersätt med sichuanpeppar om du inte får tag på. Kanske kan man även riva i lite grapefruktskal i så fall, men då talar vi finlir som på intet vis är nödvändigt. Det här blir dessutom utmärkt gott även helt utan, bara en smula mindre nepalesiskt.

Senapsoljan i tomatachar är en annan ingrediens de flesta inte självklart har hemma. Samma sak där, den smakar nepalesiskt men inte är den nödvändig. Ta bara någon neutral matolja istället om du inte får tag på. Fast du som verkligen vill ha nepalesisk smak på maten bör leta upp en orientalisk butik, där brukar det finnas att köpa. Passa samtidigt på att köpa bockhornsklöver som är en väldigt speciell och användbar krydda. Om du inte har bockhornsklöver kan du istället tillsätta lite vanlig curry för en indisk ton.

Ingredienser

Minst 40 momo

1/2 tsk malt korianderfrö
1 krm mald spiskummin
500 g renfärs
1 lök, finhackad
1 dl koriander, finhackad
2 tsk ingefära, finriven
2 tsk vitlök, finriven
1 krm gurkmeja
1 grön chili, finhackad
2 msk smält smör eller ghee eller matolja
Salt efter smak
Fryst gyoza- eller wonton-deg, helst rund

Tomatachar (dippsås)

1 msk senapsolja
2 tsk vitlök, finriven
2 tsk ingefära, finriven
1 krm mald bockhornsklöver
1 torkad röd chili
1 burk krossad tomat
1/2 dl koriander, finhackad
1 nypa timur-/timutpeppar eller sichuanpeppar, finmald
Salt efter smak

Jag har lutat mig väldigt mycket mot detta recept, https://www.sbs.com.au/food/recipes/nepali-chicken-dumplings-momo, men även läst runt och tagit in andra sätt att laga rätten.

Gör så här

Tomatachar

Hetta upp senapsoljan på medelvärme i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt kryddorna under omrörning. Kryddorna ska dofta men inte brännas. Tillsätt sen tomaterna och låt koka i ungefär en kvart. Det ska reduceras en aning. Låt svalna och mixa slätt.

Momo

  1. Rosta spiskummin och korianderfrö lätt i torr panna. De får absolut inte brännas. Blanda ihop samtliga ingredienser till färsen och låt stå kallt en timme så smakerna hinner utvecklas.
  2. Lägg runt två tsk fyllning mitt på varje degplatta, några stycken i taget. Fukta kanten på degplattan och vik sen degen över fyllningen. Från ena sidan till den andra, nyp försiktigt ihop kanterna på de små degknytena. Man får liksom vecka degen lite efter hand enligt bilden. Sömmen ska hamna uppåt. Var noga med att så lite luft som möjligt innesluts.
  3. Ånga momo i en ånginsats, så många som ryms åt gången. Det tar kanske 8 minuter för dem att bli färdiga. Ta upp en och provsmaka om du är osäker ifall de är klara. Servera direkt med tomatachar att dippa knytena i.
  4. Ifall du inte vill ånga alla på en gång går de färdiga råa knytena utmärkt att styckefrysa. Lägg dem separerade på en bricka i frysen. När de är djupfrysta kan du lägga ihop med i en burk eller påse. Sen kan du ta fram några i taget och ånga. Från djupfrysta så tar det några minuter till i ånginsatsen.

Jag har tidigare bloggat två varianter av ankdumplings med kastanjer, dels en soppa, dels friterade dumplings med rödvinsdipp.