Search
Generic filters
Exact matches only

Soppa på dumplings fyllda med kastanj och anka

0
Delningar
MAT

Soppa på dumplings fyllda med kastanj och anka

Jag älskar att ha förberedda dumplings i frysen! Snabbmat som är lätt att sno ihop och servera på olika vis beroende på vad man är sugen på. Gärna ganska neutrala, eller snarare med ingredienser och kryddor som gör dem lätta att variera.

Det här inlägget är mer att alternativt sätt att servera friterade dumplings med kastanj och anka än ett självständigt recept. Här kokas de istället och serveras i kryddad buljong. Nästan precis samma sak men en helt annan rätt. Här smakar de snarare höst nånstans i Kina än jul i Frankrike. Inbillar jag mig i alla fall.

Citrusblad av nån sort

Jag har en massa citrusplantor hemma, ett resultat av att jag och ungarna tycker det är roligt att peta ner fröer vi råkar på i blomkrukor här hemma. En av alla är särskilt aromatisk, som limeblad fast med mandarinsmak. Jag plockade på kul några blad av den och strimlade i buljongen till den här soppan. Alldeles underbart gott blev det! Jag förstår ju att det inte är en ingrediens jag kan ha med i ett recept. Men lite apelsin- eller mandarinrasp funkar också utmärkt. Eller så kan du göra som jag, provbita lite i eventuella citrusblad där hemma.

Har du inga citrusblad kan du snygga till soppan med något annat gott grönt. Allra helst vackra små blad av sichuanpeppar eller prickly ash som den ofta kallas i handeln. Annars skulle jag gärna välja shungiku, en variant av krysantemum som ofta används i asiatisk mat. Den har en väldigt trevlig smak som passar fint med apelsinskal. Den är lätt att odla, men mina är lite för små ännu så jag avvaktar med att skörda. Koriander passar också fint, likaså salladslök. Eller välj vattenkrasse eller nåt annat grönt du tycker om, det finns inga regler här.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

20 dumplings enligt detta recept
8 dl kraftig buljong, gärna av anka eller kyckling. Kanske inspirerad av buljongen i denna soppa på kycklingfot och aphuvud.
2 stjärnanis
2 msk kinesiskt risvin (Se detta inlägg om kinesiska potatisstavar med tryffel)
Rasp av en apelsin eller mandarin eller några blad av en aromatisk citrusplanta
10-20 droppar chiliolja
Eventuell annan grön krydda

Gör så här

1. Strimla blad av mandarin eller kanske apelsin. Det går lättast genom att rulla ihop dem och skära liksom av en rulltårta. Eller så använder du skalrasp. Låt sjuda i buljongen tillsammans med stjärnanis och vinet. Smaka av och justera efter smak.

2. Koka dumplings i lättsaltat vatten. Cirka fyra minuter eller vad som anges på degförpackningen. Kom ihåg att fyllningen redan är tillagad. Fiska upp dem med hålslev. Anledningen till att jag helst kokar mina dumplings separat istället för i buljongen är att kokvätskan lätt blir lite simmig av kokningen, och jag vill att min buljong ska vara klar och fin. Men mer en snyggrej än för smaken ändå.

3. Lägg dumplings i värmda skålar. Häll på buljongen. Låt lite av kryddorna hänga med. Strö över eventuell annan grön krydda. Droppa över chiliolja.

En annan fin soppa på buljong är soppa på ovärpta ägg Inte i närheten av så konstigt som det kanske låter.