Search
Generic filters
Exact matches only

Indiska kålrötter

1
Delningar
MAT

Indiska kålrötter

En av mina första matlagningsförebilder är Madhur Jaffrey. Jag fick en kokbok av henne när jag gick i högstadiet och lagade mig igenom nästan hela boken. Hetsyrliga kikärtor, diverse linsrätter, rogan josh och kunglig äggplanta. Ett av recepten jag faktiskt aldrig gav mig på var detta på kålrot. Det är väl dags nu va?

Säsongsmat

Att äta i säsong har jag gjort under uppväxten fast utan att lägga nån direkt tanke på det. Vi hade en kolonilott och betade från den allt eftersom saker mognade. Inga konstigheter. Men först när jag pluggade i Japan många år senare blev jag medveten om det. Jag kom dit precis i början av sparrissäsongen när de första stänglarna var svindyra och alla var uppe i varv över dem. Sparrisfestivaler och sparrismiddagar på restaurang! Min familj odlade egen sparris och vi åt kopiösa mängder nyskördad parris till frukost, lunch och middag tills jag inte stod ut med de gröna eländena längre. Sen samma sak med jordgubbar osv. Men snart man tröttnat på allvar var det dags för något nytt.

Det där har jag funderat en del på under senare år. Det har liksom satts ur spel eftersom allt finns i affärerna oavsett tid på året. Vi äter skittomater utan särskilt mycket smak mitt i vintern. Vi importerar sparris nu i november och torrlägger samtidigt peruanska byar. Vem bryr sig då om sparrispremiären på våren?

Säsongsmat för smaken

Mitt fokus är ju väldigt mycket smaken. Jag vill äta den godaste jäkla maten, och den finns mest bara när råvaror är i säsong. Dessutom är återseendets glädje och känslan av exklusivitet, att det är bara just nu som gäller, en makalös smakförhöjare för mig. Till skillnad från att blasé tugga i mig ett par hekto beresta och lätt bedagade stjälkar närhelst jag i förbigående plockat på mig nåt på affären.

Nåväl, just nu finns det väldigt fina kålrötter. Alltså lagar jag kålrötter. Det är, ska erkännas, inte min favvogrönsak. Det är en grönsak jag lätt glömmer bort. Små bitar i en god buljong mest. Men det är ju också kul tycker jag, att ta det som en utmaning! Hur får jag denna rätt ospännande knöl att komma till sin rätt? Genom att laga den på indiskt vis tydligen.

Förslag på rätter som passar till:

Ingredienser

4 portioner

600 g kålrot
4 msk ghee eller neutral matolja
1 burk krossade tomater
1,5 msk finriven färsk ingefära
2 tsk mald korianderfrö
1/2 tsk gurkmeja
1 kryddmått hett chilipulver
3 dl vatten
3 msk finhackad färsk koriander
2 msk färsk finhackad mynta
Salt efter smak

Gör så här

  1. Dela den skalade kålroten och skär i cm-tjocka skivor ca 3 cm långa.
  2. Hetta upp olijan i en tjockbottnad kastrull och fräs de torra kryddorna helt kort utan att de bränns.
  3. Häll i tomaterna och låt puttra under omrörning tills såsen tjocknat lite, kanske en kvart.
  4. Lägg i kålrötterna och häll på vattnet. Häll i örtkryddorna och salta lätt. Låt koka på svag värme under lätt glipande lock i tjugo trettio minuter. Rör om några gånger under tiden. Lägg på locket helt och låt koka ytterligare tio femton minuter tills såsen är reducerad och kålrötterna har mjuknat.
  5. Strö gärna över lite mer hackad koriander och mynta vid serveringen. Servera som tillbehör eller huvudrätt, gärna tillsammans med fler indiska rätter, yoghurtsås, chutney, ris och bröd. Både bön- och kötträtter passar fint till, men gärna rätter som inte är tomatbaserade. Kanske burmesisk citroncurry, indisk potatis med bockhornsklöver, balti curry, indiskt citronris eller Anders svennecurry?