Search
Generic filters
Exact matches only

Indiskt citronris

1
Delningar
MAT

Indiskt citronris

Jag kommer på mig själv med att lägga krut på huvudrätter och smårätter men ofta glömma av den stärkelse som ska ätas till. Potatis, ris, bröd, gryn av olika slag, nåt sånt brukar ju serveras till de flesta former av protein och grönsaksrätter. Botgöring!

Det här är ett lättlagat ris som passar bra till indisk men även annan mat. Det passar särskilt fint till fisk, skaldjur och grillat lamm, men också till annat. Jag tycker om det till rätter med kål och tung mat som vinner på att lyftas med lite lätt syra.

Basmatiris passar väldigt fint med citron. Man behöver inte gå så långt som i detta recept, att ge det en tydlig citronsmak. Men att t ex pressa några droppar över det vanliga basmatiriset kan pigga upp det.

Indiskt citronris kryddas också med spiskummin eller en trevlig frökrydda som säljs under många namn, nigella/kalonji/svartkummin/lökfrön. Trots de förvirrande namnen rör det sig inte om frön av vare sig kummin eller lök utan frön av en nära släkting till jungfrun i det gröna. Fröna har en väldigt trevlig smak och används ofta i indisk mat. Du kanske har noterat små svarta prickar i naanbröd? Det är ofta nigella som används där.

För både smak och looks ska det vara en örtkrydda ovanpå. Välj vad du tycker om eller vad som passar till övriga rätter – en näve korianderblad, dill, en god mynta. Ett annat alternativ som förstärker den indiska känslan kan vara curryblad som snabbt fräses upp i lite smör och sen strös över. Tunnskivad röd eller grön chili gör sig också fint ovanpå.

Det här riset går förresten utmärkt att göra en variant av som är smaksatt med lime istället för citron. Fast då brukar jag inte använda limerasp utan istället ett par tre strimlade limeblad som får koka med. I övrigt gör jag på precis samma vis.

Och om man vill så kan – ska! – man ändra vilt i receptet! Lägga till rostade cashewnötter? Använda lime och strö över rostade kokosflagor? Lägga till kryddnejlika eller hing? Ingefära? Ja!

Sade nån nåt om autenticitet, hur de egentligen gör i Indien..? Äh, jag är inte i Indien. Och jag lyssnar ändå sällan så intensivt på sånt där. Det här är gott, det räcker utmärkt.

Ingredienser

4 personer

5 dl basmatiris
100 g smör
1/2-1 tsk hel spiskummin eller nigella/kalonji/svartkummin/lökfrön
1 tsk hela senapsfrön
2 schalottenlökar
1 tsk gurkmeja
1 citron, helst ekologisk, vältvättad
7 dl vatten
1/2 tsk salt eller mer efter smak

1 citron, helst ekologisk, vältvättad
1 näve korianderblad, dill, eller 6-10 myntablad. Eller ett par matskeder curryblad som snabbt fräses upp i lite smör. Eller kanske tunnskivad röd eller grön chili.

Gör så här

1. Skölj riset ordentligt. Lägg i blöt en halvtimme. Häll av vattnet och låt riset rinna av ordentligt.

2. Skär löken i ringar. Hetta upp smöret och släng i fröna. Låt dem fräsa kanske en halvminut och häll sen i lökringarna samtidigt som du drar ner värmen något. Stek löken på medelvärme tills den fått lite färg men absolut inte bränts. Löken får gärna vara stekt lite i underkant, så att det blir klart medan riset sen steker med.

4. Häll på riset och rör runt och låt det steka med löken under fyra fem minuter medan du rör om hela tiden.

5. Raspa det gula av citronen, gärna med ett s k zestjärn. Du behöver inte raspa av allt det gula. Blanda citronrasp och gurkmeja i riset.

6. Förvärm gärna vattnet i en vattenkokare. Häll det över riset. Salta, hellre i underkant än för mycket. Rör om. Låt koka upp så det bubblar men inte stormkokar. Sätt på locket och sänk värmen till så låg som möjligt. Låt riset koka i 20 minuter. Stäng därefter av värmen men låt riset stå kvar på plattan fem minuter till. Ta det sedan av värmen och låt stå i fem minuter. Lyft inte på locket i förväg!

7. Skär tunna skivor av citronen som du inte raspat. Grovhacka koriander eller dill, strimla om du valt mynta. Myntan strimlas lättast genom att du lägger bladen på varandra och skär, eventuellt ihoprullade på längden som att du skär en pytteliten rulltårta.

8. Pressa 2 msk juice från citronen du raspat. Häll över riset, sprid ut så inte allt kommer på ett ställe. Rör runt lite försiktigt i riset.

9. Häll upp det på ett serveringsfat. Strö över koriander, dill eller mynta. Lägg så många citronskivor du vill på riset. Skär ett snitt i dem från ena sidan in till mitten och vrid till dem på det där räkmackeviset. Det är bara av snyggskäl så det är inte nödvändigt.

Ett annat gott ris är nigerianskt jollof rice. Det kan ätas som huvudrätt eller som smakrikt tillbehör. Till grillat kan karibiskt rice and peas passa fint.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.