Search
Generic filters
Exact matches only

Indisk potatis med bockhornsklöver

0
Delningar
MAT

Indisk potatis med bockhornsklöver

Det har blivit en lägre inläggsfrekvens än vanligt den senaste tiden men jag har haft fullt upp med att somra mig. Känns som att det är precis så det ska vara, särskilt i sån här hetta, mer bad och umgås än varma kök och datorhäng. Och den där restomeletten eller slöpizzan på vägen från badet är väl inte så mycket att skriva om heller.

Plus att jag grillat en massa men det lade jag av med när torkan började ställa till med brandelände. Och då kändes det inte så lyckat att blogga de där sista grillrätterna heller, vill liksom inte riskera att inspirera till dumbeteende.

Men rester ändå, det är ju en tillgång. Den här rätten är ett bra sätt att använda restpotatis men det går så klart bra att koka potatis direkt också. Jag brukar laga på ströpotatis som blivit kvar under veckan, fyra från tisdagen, tre från onsdagen… De håller ju några dagar så bara dumt att inte använda som enkel genväg.

Rätten har två huvudroller, potatis och blad av bockhornsklöver. Även om du använder rester så blir det bättre på goda rester, trist potatis blir inte alls lika gott. Jag älskar cherie, amandine och liknande nötiga potatisar med mycket smak och viss sötma. Det blir förresten jättebra, faktiskt tom lite bättre, om man använder rå potatis och råsteker med från det att löken blivit genomskinlig. Men av nåt skäl har det här kommit att bli restmat hos mig, en enkel vardagsräddare.

Blad av bockhornsklöver är en av mina favoritkryddor, även torkad. Den har en lustig smak som för mig påminner om valnöt. Frön av bockhornsklöver är den krydda som är tongivande i många curryblandningar och bladen smakar likartat. Här används de som ett mellanting mellan krydda och grönsak. Som färsk kan den ha beska i överkant. I så fall kan man ”knåda” den med lite salt, låta stå ett tag och sen skölja har jag läst mig till. Men den färska och frysta bockhornsklöver jag fått tag på i Sverige har varit mild och fin så det är inte något jag själv testat.

Rätten ska inte bli alltför kryddig och het så det överskuggar huvudrollsinnehavarna, så håll koll på vilken hetta den chili du använder har. Är den alltför het så kanske du vill dra ner mängden.

Receptet ser nog lite krångligare ut än vad det egentligen är bara eftersom det är rätt många kryddor. Men rätten blir bra även om du slarvar lite med hur de tillsätts och ifall några kryddor saknas. Det enda som verkligen är helt nödvändigt är potatis, fett och bockhornsklöver. Eller faktiskt, tom bockhornsklövern kan ersättas av spenat och mild curry. Eller kanske spansk körvel, fast då med helt annan smak så klart.

En annan fantastiskt fin liten enkel indisk rätt är cricket chaat. En rätt som kräver lite mer men också blir en hel måltid är denna goda kycklingcurry på svennevis.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Potatis av sorten cherie

Potatis av sorten cherie

Ingredienser

4 portioner

1/2 kg kokt potatis, gärna färskpotatis
1/2 dl ghee eller neutral matolja
1 stor lök, finhackad
1 tsk ingefära, finriven
1 tsk vitlök, finriven
1/2 tsk chiliflakes
4 dl bockhornsklöver, fryst köpt i orientbutik eller hemodlad. Torkad fungerar också men då föreslår jag 1 dl bockhornsklöver + 3 dl spenat. Eller bara spenat och lite malt bockhornsklöverfrö eller mild curry.
1 tsk spiskummin, nystött
2 tsk korianderfrö, nystött
1 tsk gurkmeja
1 krm hing
2 hela färska gröna chilifrukter, inte alltför heta
1 dl färsk koriander, hackad
2 dl vatten
Lite pressad citron eller en tomathalva
Salt

Gör så här

1. Hetta upp ghee eller olja i en tjockbottnad panna. Fräs chiliflakes, spiskummin och korianderfrö tills de doftar.

2. Tillsätt den hackade löken, salta lätt och stek på medelvärme under omrörning tills löken är mjuk och genomskinlig.

3. Tillsätt ingefära, vitlök, hing och de hela chilifrukterna under omrörning och låt steka ett kort tag tills doften ändrar karaktär till mer tillagad. Det får inte brännas!

4. Tillsätt gurkmeja och låt steka ihop några minuter.

5. Häll i de frysta bockhornsklöverbladen och stek tills bladen blivit varma innan du tillsätter den färska koriandern och vattnet och låter koka upp. Här kan du även tillsätta en hel tomathalva för lite syra som alternativ till citronen på slutet. Koka i runt tio minuter på medelvärme.

6. Skala potatisen om det behövs och dela i bitar lagom för en tugga. Ifall potatisarna är små kan de vara hela. Lägg potatisen i kryddblandningen och rör runt. Låt den bli genomvarm under försiktig omrörning.

7. Smaka av med salt och citron.

8. Servera som huvudrätt, tillbehör, eller som en del av en indisk middag med flera rätter. Bröd och nån yoghurtsås är gott till.

En annan indisk rätt som är fin som tillbehör är indiskt citronris.