Search
Generic filters
Exact matches only

Pocherade jätteostron

0
Delningar
MAT

Pocherade jätteostron

Ostron

Sedan några år tillbaka är havsbottnarna i Bohuslän snudd på täckta av invasiva japanska jätteostron, magallana gigas, särskilt i grunda vikar. Skalen är veckade och rakbladsvassa så vi har börjat använda badskor när vi badar. Knivmusslor ain’t got shit on jätteostron, jäklar så man kan skära sig om man har otur. Själv har jag bara snudd på kapat en fingertopp när jag försökte öppna ett mot en sten för att äta direkt i badet, och det kan man ju tycka är fair and square. Värre med små barnfötter som bara trampar runt och upptäcker havet.

Tack och lov är de stora rackarna inte bara bra på att skära barnafötter och störa ekosystem, de är goda att äta också. I bl a Japan odlas de just därför, och i handeln finns de ofta att köpa under namnet gigas eller fine de claire. Goda som tusan, det är ju ostron, men kanske inte anses fullt lika vassa smakmässigt som vanliga ostron. Fast alltså, jag håller inte med utan tycker de är supergoda!

Hela ostron

Men, viss nackdel, de är väldigt vågiga i skalet och bökigare att öppna än vanliga ostron. Ibland har jag bara inte tålamodet och väljer därför att pochera eller grilla dem helt lätt. Vanligen pocherar man ostron utan skal, men hela poängen här… ja. Sen är det i alla fall inga problem att bända upp skalet, och ostronen är fortfarande fantastiskt välsmakande. Plus variation är ju alltid bra! Och på tal om variation, testa råbiff med ostron nån gång.

Solnedgång över Hamburgsund

Solnedgång över Hamburgsund

Det finns en gammal lag som förbjuder ostronplockning utan fiskerättsinnehavarens tillstånd. När den lagens skrevs fanns inga jätteostron att hålla efter. Tyvärr har dessa nya ostron ännu inte invaderat även lagboken, så det är fortfarande fråga om lov som gäller. Heldumt eftersom de till skillnad från vanliga ostron ökar explosivt i antal och vi verkligen borde äta av dem bäst det går medan vi fortfarande har chansen att rå på dem någorlunda. Sannolikt är det även många fiskerättsinnehavare som skulle hålla med och vara tacksamma för hjälp att hålla efter havsbottnarna. I Norge är de före, där får vem som helst plocka jätteostron fritt just av det skälet. Nåväl, kanske en samvetsfråga detta tills en mer tidsenlig lag finns på plats.

Ostron på fat

Följ gärna Feeders på insta, @feeders.se, för alla dessa matbilder vi inte hinner blogga.

Ingredienser

2 portioner

Ett dussin ostron. Eller det dubbla.

Förslag på smaksättning

 • Grillad salsa verde
 • Salsa criolla
 • Brynt smör, grillad citronhalva, gräslök
 • Friterad rörhinna, citron (tång, ett av alla goda strandfynd)
 • Hackad honungsmelon och gurka, finhackad habanero, koriander, mynta, lime
 • Majonnäs på rökt rapsolja, hackad gräslök
 • Färska hjortron, vinäger, finhackad jalapeno,japansk persilja
 • God olivolja, citron, finhackad gurka

Är detta ens ett recept? Nja, mer av ett tips kanske. Ett väldigt gott tips.

Gör så här

 1. Koka upp saltat vatten, sälta som havsvatten ungefär. Det går ju att smaksätta vattnet men eftersom i alla fall mina ostron inte brukar öppna sig mer än marginellt så har jag inte märkt att ostronen tagit smak så jag tycker inte att det är värt det. Plus att jag ändå hellre smaksätter dem separat snarare än manipulerar smaken på själva ostronet.
 2. Lägg ner ostronen i det kokande vattnet, inte för många i taget så att vattnet svalnar av alldeles. Låt koka ett par minuter. De ska inte mycket mer än dö och slappna av så de går att öppna, absolut inte bli överkokta.
 3. Fiska upp ostronen och lägg på ett fat med den kupade sidan nedåt. Ta av det plattare locket.
 4. Låt var och en smaksätta själv enligt något av förslagen. Om du vill servera till många personer kanske det underlättar att du själv klickar på lite smaksättning på varje istället.

Det funkar även bra att grilla ostron istället för att pochera dem. Lägg dem i så fall på het grill med den kupiga sidan nedåt. Lägg på grillens lock, ett par minuter brukar räcka. I övrigt gör du som ovan.

Annan lätt sommarmat är tonfisk med apelsin, rosmarin och chili och inkokt citruslax.

Följ gärna Feeders på insta, @feeders.se, för alla dessa matbilder vi inte hinner blogga.