Search
Generic filters
Exact matches only

Råbiff med ostron

0
Delningar
MAT

Råbiff med ostron

Ja, råbiff OCH ostron är ju lite vulgo så klart. Extra allt. Men det är så gott och det är nästan det enda som räknas. Plus att vulgomat kan man ju inte annat än älska. Vill du betona just den biten så sitter ett lass rysk kaviar eller någon annan rom fint ovanpå. Eller kanske ett rått vaktelägg? Eller ett friterat ostron, det är mitt förstahandsval.

Men nej, jag har inte satt ihop detta for the sheer vräkighet of it. Smakerna passar fint ihop helt enkelt och ostron har en förmåga att förhöja det mesta. Gräslöksblommorna kan så klart bytas ut mot annan lök, gräslök eller schalottenlök kanske. Vill du så är det gott att ge eventuell schalottenlök ett hastigt uppkok i valfri vinäger + vatten 50/50 först och sen låta rinna av ordentligt. Det beror på hur mycket syra du önskar och vad du vill dricka till. Du vill nog ha lite syra nånstans ifrån men den behöver inte vara överallt.

Köttet vill jag själv helst ha fint tärnat men malet blir också bra. En klutt majonnäs är mycket gott till när man känner för det, särskilt om ett friterat ostron serveras på toppen.

Jag vet, instruktionerna här är lite fladdriga och lösa i kanten. Men det här är liksom ingen precis vetenskap, det handlar om preferenser och vad som finns att tillgå och även den dryck du väljer till.

Gör för guds skull inte detta i förväg och låt det stå på ett bord och invänta gästerna! Sno ihop det alldeles precis innan servering. Särskilt under sommaren äcklar känsliga råvaror till sig snabbt som tusan i värmen. Den här rätten ska vara nygjord och kall, annars är det bättre att äta nåt annat.

Du tycker fotot är lite blått? Det är ju kväll, när annars skulle man äta detta? Plus skralt med tålamod etc osv. Jag ville ju äta min råbiff och sån här mat ska man som sagt inte låta vänta.

Har jag inte övertygat dig om att det är en bra idé att ha ostron i råbiffen så kanske nåt av de här recepten är mer i din smak, råbiff med rökt smör eller råbiff Caesar.

Ingredienser

2 portioner (så klart)

150-200 g fint kött till råbiff, tala med personalen i köttdisken om du är osäker
8 ostron
Några droppar worchestershire sauce
Några droppar hot sauce, den syrliga heta sorten t ex Frank’s eller tabasco
1/2 msk finhackad lök som gräslöksblommor, gräslök eller schalottenlök (ev vinägerkokt).
Lite majonnäs, valfritt
Salt, nymalen svartpeppar

Till servering: Välj vad du känner för av pommes, chips (gärna salt & vinegar om du ligger lågt med syra i övrigt), smörstekt ljust bröd, mörkt bröd…

Gör så här

1. Skär köttet i fina tärningar, hacka eller mal det. Blanda med smaksättningen men spar hälften av löken. (Jag valde 1/2 msk vinägerkokt schalottenlök i råbiffen och gräslöksblommor som dekoration.)

2. Öppna ostronen. Häll av vätskan och blanda ungefär en matsked av den med köttet. Använd resten till en bloody mary med ostronjos som du dricker medan du färdigställer råbiffen.

3. Hacka 6 av ostronen och blanda dem med köttet.

4. Lägg upp två biffar och lägg ett helt ostron ovanpå vardera. Dekorera med kvarvarande lök och eventuellt nåt annat gott och snyggt. Vattenkrasse t ex passar jättebra, likaså friterad krusbladig persilja. Jag lade till några vackra blommor av funkia som är frasiga och har en lätt parfymerad nektarsötma.

5. Servera med eventuell majonnäs, pommes, chips eller små bitar av smörstekt ljust bröd. Eller mörkt ostekt för den delen, ifall du föredrar det. Och så en dryck som passar tillfället så klart.

Pommes förresten, visst vill du ha dem perfekta? Här berättar Anders hur du lyckas med den biten, riktigt bra pommes.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.