Search
Generic filters
Exact matches only

Friterad sprit (sockerkaka med rom och bär)

0
Delningar
MAT

Friterad sprit (sockerkaka med rom och bär)

Nej nej nej, det där med efterrätt är ju inte mitt område, varken laga eller äta. Självklart med undantag, kan verkligen uppskatta att bli bjuden på något som normalt inte skulle hamna i min mun. Men det ingår inte i mina vanliga cirklar och jag är inte särskilt bra på det. Fast ibland vill jag ändå försöka göra mig till och sno ihop nåt åt nån jag vet skulle uppskatta det. Men till skillnad från med vanlig mat letar jag inte upp trouble direkt, jag vill göra nåt enkelt och gott men ändå med en liten knorr. Visa omsorg utan för mycket krångel helt enkelt.

Den här efterrätten var lite av ett genidrag på så vis. Jag hade gjort mig till för ungarna och bakat en sockerkaka ett par dagar innan, och den sista lite torra stumpen blev till en bit sött guld som utgångspunkt i en väldigt enkel efterrätt med looks och smak av nåt mer avancerat än det faktiskt är. Bra efterrätt.

Torr sockerkaka blöts upp i rom och friteras hastigt, lättvispad grädde till, färska körsbär och så pudersocker. Det är allt. Och det är faktiskt riktigt gott. Men mäktigt, det här är inget man äter mycket av. Tycker jag i alla fall, men det tycker jag ju om nästan alla efterrätter.

Obs att detta inte är en barnefterrätt, även om den till sin karaktär är rätt barnslig! Den innehåller en hel del rom och alkoholen förintas inte magiskt på sekunden bara för att kakbitarna hettas upp och får fin yta. Är du mer av en dessertätare än jag så kan du säkert bli skönt varm i kroppen av ett par stora portioner.

Ifall det mest är alkoholen du vill åt och sockerkaka känns som en krånglig omväg föreslår jag denna guldkant royale som efterrätt istället.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

En bit sockerkaka, helst torr
God mörk rom eller annan sprit att blöta upp den i
Eventuellt rismjöl att pudra över de uppblötta kakbitarna, men det är nog överflödigt
Florsocker att sikta över
Färska körsbär eller andra bär, jordgubbar till midsommar!
Lättvispad grädde

Gör så här

1. Skär sockerkakan i inte alltför små kuber. De måste vara tillräckligt stora för att hålla kvar vätska under friteringen. 3 x 3 cm kanske.

2. Lägg bitarna på ett fat, dränk dem helt i sprit. Inte så det är blött ikring, men bitarna ska vara genomblöta.

3. Sikta eventuellt över rismjöl, det gjorde jag. Tänkte mig att det skulle underlätta frasig yta som håller spriten inne. Det verkade funka men tror faktiskt det går lika bra utan. Vänd på bitarna och sikta även över andra sidan i så fall.

4. Fritera bitarna hastigt i riktigt het olja. De ska bara få frasig gyllene yta, inte längre. De ska fortfarande vara fulla av rom, tunga.

5. Låt inte bitarna rinna av utan lägg dem direkt på serveringsfat. Sikta florsocker över. Lägg på bär och lättvispad grädde och servera direkt medan de är varma.