Search
Generic filters
Exact matches only

Underbar grillad färskpotatis

0
Delningar
MAT

Underbar grillad färskpotatis

grillad färskpotatis

Jag har redan publicerat ett recept på idiotsäker bearnaisesås idag men det här måste bara ut också. Fort måste det ut så ni hinner laga det till er midsommarmiddag. Midsommar är den största högtidsdagen för färskpotatis och du ska grilla den.

Först måste jag höja ett litet varningens finger, det hr kan ta lite tid. Det beror så klart på en massa faktorer, som t ex hur stora dina potatisar är och hur varmt du har det i grillen men ta höjd för att det kan ta ett par timmar. Det är inte två timmars aktivt arbete, tvärtom är det skitenkelt och inte alls ansträngande. Du kan fuska och slänga in potatisen i ugnen mot slutet om du behöver grillen till att t ex grilla enorma mängder kött på.

Jag tycker att den här potatisen är ett utmärkt tillbehör till allt grillat. När du ändå har grillen igång tycker jag du ska göra den. Potatisen får en fin grillad smak med bra krispighet och mjukt inre. Tänk dig bakad potatis, fast gott på riktigt. Dessutom hedrar vi färskpotatis.

Ingredienser

4 portioner

800 g färskpotatis, putsat men skalet ska vara kvar
50 g smör, smält
1 tsk timjan
massor av salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Tänd grillen med rätt så mycket briketter. Du vill ha en het glödbädd. Var också reda med bra rökflis. Jag tycker att ek är alldeles utmärkt att smaksätta potatisen med men al, hickory och bok är också fint.
  2. Lägg alla ingredienser i en stålform. Kolla på bilden. En sån form kan du hitta för en tia på en loppmarknad och de är utmärkta att använda i grillen.
  3. Kasta på en näver rökspån på glöden
  4. Ställ nu formen rakt över glöden och lägg på locket. Det kommer bli hett som fan i grillen och du måste röra ofta i potatisen så den inte blir bränd på undersidan. Märker du att den får allt för mycket färg och inte riktigt är mjuk rakt igenom så kan du ställa den bredvid glöden och värma den indirekt istället. Men fortsätt att röra i den.
  5. Om det tar för lång tid så ställ bara in potatisen i ugnen på 250°C tills den känns mjuk rakt igenom med en sticka.