Search
Generic filters
Exact matches only

Tacos med rökta räkor, smält ost och pressgurka

0
Delningar
MAT

Tacos med rökta räkor, smält ost och pressgurka

En lång varm dag i båten, tokhungriga, trötta och humör som balanserar på plankan. Blodsockermätaren tjuter PIIIP eller kanske snarare ”Du är världens dummaste mammaaaa!!!!!”. Inte läge för matkrångel. Meeen vill ändå ha en sån där drömmig sommarmiddag, se ut över havet…

Grillen igång, briketterna brinner bra där på ena halvan, looking good. En öl i näven, jag häller en skvätt i mig och en skvätt i den lila aluminiumlådan med ost. Sen på med lite mer rökspån och på med locket igen. Medan osten smälter och räkorna blir rökigt varma plockar jag fram de färdiga tillbehören på bordet.

Det här är en sommarkvällsförenklare, förbättrare dessutom! Riktigt god mat utan för mycket tjafs. Jag har medvetet hållit nere på krångel, t ex valt frysta färdigskalade räkor. Det är inget jätteprecist recept, jag har använt sommarstugemått, höftat lite. Och det blev väldigt bra.

Grillar ost

Såna där färdigskalade frysta räkor är täckta av ett tunt islager som blir blött och eländigt när räkorna tinar. Det bökar till rökningen. Första gången jag gjorde detta hällde jag bara ur det ordentligt ur formen allt eftersom det smälte. Andra gången spolade jag av räkorna i iskallt vatten och lät dem rinna av ordentligt precis innan jag ställde dem på grillen och hällde sen av det vatten som ändå blev i formen. Båda funkade ok men att spola av innan funkade lite bättre.

Egentligen blir det bättre att röka oskalade räkor men då måste man skala och krångla innan man får sina sommarslöa tacos och extra krångelmoment är ju inte riktigt tanken med den här rätten. Oavsett vilket så är det bra om räkorna är så kalla som möjligt när de läggs på grillen. Det är lättare att hinna få till en bra röksmak innan de blir för varma då. De ska förresten bli lättrökta. Jag tycker att en alltför dominerande röksmak tar död på den fina skaldjurssmaken.

Ostsåsen då, god som den är eller smaksatt med senap, hotsauce eller chipotlechili som förstärker rökigheten. Senap mer svenskbelgiskt i känslan, hotsauce mer amerikanskt. Men med ungarna väljer jag att låta hettan komma från salsan, blir mer reglerbart då.

Ostsåsen har jag testlagat på några olika vis och då ätit som dip till grillade hela chilifrukter, heta eller milda. Är chilin het, gör en mild ostsås. Är chilin mild som pimientos de padron hottar du istället upp osten. Hur gott som helst! Bästa förrätten vid grillen. En annan bra start på en grillmiddag är hanabi, en drink på mango och habanero.

Ingredienser

4 portioner

1/2 kg frysta stora skalade räkor
Två förpackningar små tortillabröd

Ostsås

3 dl riven god ost som smälter bra, jag gillar t ex cheddar
4 skivor fulost, alltså färdigskivad individuellt plastförpackad smältost. Inte nödvändigt men hjälper konsistensen.
1/2 dl öl
1 knapp tsk ättika
2 msk creme fraiche eller smetana
Eventuellt en msk senap, hotsauce eller lite rökigt het chipotlepaste. Får du mycket syra genom mycket hotsauce kan du lugna dig lite med ättikan.

Tillbehör

Strimlad isbergssallad
Salsa verde
Råa lökringar
Pressgurka med dill
Eventuellt inlagd jalapeno

Du behöver också

Rökspån av t ex al, gärna den där sågspånsliknanade sorten
Två grilltåliga formar, en för räkorna och en mindre för osten

Gör så här

1. Tänd en liten hög med grillkol/briketter på ena sidan av grillen. Vi vill åt rök mer än för stark hetta här. När de glöder, ställ en grilltålig form med räkorna på gallret på andra sidan, slang på rökspån direkt på kolen eller i en liten form på gallret precis ovan kolen. Vi vill inte starta en eldsvåda, bara få dem att avge en massa god rök. Lägg på locket på grillen. Fyll på med rökspån om det slutar bolma.

2. Titta till räkorna då och då men försök ändå att inte göra det för ofta eftersom det släpper ut röken. Räkorna ska helst inte bli varma för snabbt utan hinna ta smak först. Rör runt bland räkorna när du tittar till dem så att de rökexponeras och blir varma någorlunda jämnt. Provsmaka ibland för att ha koll på hur det går.

3. När räkorna verkar vara på gång att bli klara, dvs varma och lätt röksmakande (du och hettan bestämmer när!), så häller du ingredienserna till ostsåsen i en form och ställer den nära eller rakt ovan glöden. Det ska vara varmt nog att den smälter men inte för snabbt så att den går över kokpunkten. På med lite mer rökspån, grillen ska bolma konstant.

4. Rör runt i ostsåsen ibland medan den smälter, så det blandas. Men inget ihärdigt vispande alltså. Låt inte såsen koka, då riskerar den blir grynig snarare än sådär ostigt len och krämig.

5. Med lite tur är räkor och sås klara ungefär samtidigt. Obs att detta inte är nån exakt vetenskap, du får bedöma. Det kommer bli gott även om du missar lite på tajmingen. Bara inte det ena hinner kallna alldeles innan det andra är klart.

6. När båda är klara häller du ostsåsen över räkorna och serverar sen direkt tillsammans med de andra tillbehören. Låt var och en ta ett bröd, lägga på lite isbergssallad, några ostiga räkor, salsa verde, dillgurka och lök. Kanske ett par skivor inlagd jalapeno för den som vill.

Andra bra rätter med räkor är räkor i sås på saltägg och snabbfrästa räkor med sriracha.