Search
Generic filters
Exact matches only

Lättrökt kummel och havskräftor med pepparrotsmajo och dillgurka

0
Delningar
MAT

Lättrökt kummel och havskräftor med pepparrotsmajo och dillgurka

Det här är enkel sommarmat, sån som passar perfekt när man är i sommarstugan. Riktigt fina råvaror, jag valde filé av kummel och havskräftor, en grill och rökspån är nästan allt som krävs. Och så en fin dag och nåt gott att dricka till. Kanske en klippa att sitta på när ni äter?

Jag har hållit allt i det här receptet så enkelt det går för ibland blir det bäst så. Ibland vill man mest bara bada och gå i berg utan en massa praktiskt tjafs som tar utrymme.

Nu tänker jag inte skriva mer för vi ska ut med båten.

Ingredienser

4 portioner

400-600 g filé av kummel eller liknande fisk med skinnet kvar. Mängden fisk beror på om du väljer att servera även havskräftor eller äter endast fisken.
1 dl majonnäs
8 kokta havskräftor med skal
Salt

Rökspån, jag köpte alspån som är som grova sågspån

Majonnäs, och visst går köpt bra en lat sommardag
Lite finriven pepparrot

Färskpotatis
Dillkronor

Pressgurka

1 gurka
3 tsk salt
2 msk ättika
4 msk socker
6 msk vatten
2 msk hackad dill. Har du inte dill, välj körvel eller persilja.

kummel

Gör så här

Pressgurka med dill

1. Skiva gurkan tunt. Salta den och rör om. Låt stå en halvtimme.

2. Häll av det vatten som bildats. Skölj gurkan under rinnande vatten och låt den rinna av.

3. Blanda en lag av socker, ättika och vatten. Häll den över gurkan. Gurkan ska ligga i en hyfsat rymlig skål, och ovanpå den ska en skål i en storlek mindre placeras så att den pressar ner gurkan. Låt stå så en halvtimme.

4. Låt gurkan rinna av. Blanda den med dillen och lägg upp i en serveringsskål.

Pepparrotsmajonnäs

Blanda dill och pepparrot efter smak.

Grillrökt fisk och havskräftor

1. Skär fisken i portionsbitar. Drösa den genom att salta ganska rikligt och sen låta den stå i kylskåpet en timme. Fisken torkas sen av med hushållspapper innan den läggs på grillen.

2. Dra igång grillen med kol eller briketter på ena sidan, en inte alltför stor hög. Det är bra om det inte blir alldeles för hett i grillen.

3. Rök först havskräftorna. Lägg dem direkt på gallret på sidan utan kol. Lägg rökspån i en liten form, t ex en sån där engångsform av aluminium. Lägg gärna en sten i formen också så att den inte råkar blåsa iväg. Ställ formen rakt ovan kolen.

4. Lägg på locket och låt kräftorna bli varma och ta lite lätt smak av röken. Det tar kanske en kvart, beroende på hur varm grillen är. Det är som sagt bra om den inte är alltför het.

5. Ta kräftorna av grillen och täck dem med aluminiumfolie för att behålla värmen.

6. Torka av fiskens köttsida med hushållspapper. Pensla skinnsidan med majonnäs.

7. Lägg fiken på grillgallret med skinnsidan ned. Hur nära kolen beror på hur het du bedömer att grillen är. Fisken ska hinna tillagas utan att skinnet bränns, och hinna få lite smak av rökspånet. Häll på mer rökspån om de tidigare slutat ryka. Lägg på locket.

8. Flytta inte runt fisken och vänd den inte. Låt den gå på grillen tills den har en innertemperatur på ca 52 grader. Här underlättar ju en bra stektermometer, men har du ingen sådan där i stugan så får du försöka bedöma utan.

När fisken är färdig, lägg upp den på tallrikar som gärna får vara värmda. Lägg även upp kräftorna och dillkokt potatis. Servera med gurkan och en klick pepparrotsmajonnäs. Och så nåt gott att dricka till.

Annan fin mat i sommarstugan är t ex grillad färskpotatis och råbiff med rökt smör.