Search
Generic filters
Exact matches only

Kycklingcurry på svennevis

1
Delningar
MAT

Kycklingcurry på svennevis

kycklingcurry

Idag kör vi en kycklingcurry. Curry betyder som ni kanske vet ’kryddad sås’ och namnet härstammar från ordet ’khari’ på tamil. En curry kan alltså vara vad fan som helst. Jag förmodar att man på ren jävelskap skulle kunna kalla kalops för en curry också, men det kanske är att gå för långt.

Länge var den enda curryn man kände igen i det här landet de där burkarna med kryddblandning från Santa Maria och Kockens som rätt och slätt benämns som curry. De har en väldigt typisk smak och varenda svensk vet nog hur de smakar. Får jag gissa så tror jag att det första som började lagas i någon omfattning med den kryddan var kyckling- eller hönscurry. Det är i alla fall mina minnen från barndomen men då är jag i och för sig rätt så ung. JAG ÄR UNG! UNG!

Kycklingcurry

På övriga familjens, och i synnerhet barnens, begäran lagar jag med jämna mellanrum en förhållandevis enkel kycklingcurry som passar till vardags. Det blir också alldeles utmärkta matlådor.

Det enda trasslet jag tillåter mig är att faktiskt köpa bra ”svennecurry”. Det finns en kryddhandlare i Stockholm som jag hela tiden glömmer namnet på, som jag fått ett par curryblandningar ifrån av vänner. De är så sjukt bra och det är skillnad mot för de där lite trista industrikryddorna vi hittar på livsmedelskedjorna och som smakar kartong. Smaken drar rakt av åt samma håll, men de är så mycket mer liksom. Hoppas att ni får chansen att köpa någon sån curry någon gång, men annars funkar det så klart bra med vanlig också.

Jag gjorde en nektarinchutney också bara för att jag hittade färska nektariner. Receptet har jag skrivit upp nedan men ni kan så klart göra vilken chutney som helst eller köpa en.

Annan curry på Feeders

Vi har bloggat lite om curry förr på Feeders, både Mia och jag. Dessa recept är lite mindre svenniga än den sköna kycklingcurryn men de är fasen så goda.

Burmesisk curry med citron

Vietnamesisk biffcurry

 

Ingredienser

6 portioner

Kycklingcurry

1 grillad eller ugnsstekt hel kyckling (går ju att köpa en färdiglagad sån på affären om det är bråttom)
2 msk smör
1 stor gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
3 msk curry (jajamän, mycket ska det vara)
5 dl grädde
1 kycklingbuljongtärning
lite färsk riven gurkmeja (kan uteslutas men är himla gott)
1 grönt äpple, fint tärnat
salt och svartpeppar

Nektarinchutney

300 g färska nektariner, urkärnade och grovt tärnade
1 msk olivolja
1 gul lök, grovt hackad
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
0,5 dl socker
1 msk äppelcidervinäger
1 röd chili, urkärnad och hackad
salt och svartpeppar

Tillbehör

Kokt ris
färsk koriander
något grönt, t ex gurka, ångkokta bönor eller liknande

Gör så här

Nektarinchutney

  1. Den är bra att börja med om man har tänkt göra den. Lämpligen redan kvällen innan.
  2. Hetta upp oljan i en kastrull och lägg sedan ner lök och vitlök och låt dem svettas lite. De ska inte få färg.
  3. Lägg sedan ner resten av ingredienserna utom salt och peppar. Låt puttra med lock tills nektariner i princip är helt sönderkokta. Ta då av locket och låt puttra lite till. Kör så till en konsistens du gillar.
  4. Smaka av med salt och peppar och låt sedan svalna.

Kycklingcurry

  1. Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull.
  2. Tillsätt curryn och fräs ytterligare ett tag, rör om mycket så det inte bränner fast i botten.
  3. Tillsätt grädde och kycklingbuljongtärning (och färsk gurkmeja om du har sån), koka upp och låt såsen stå och koka lite.
  4. Plocka bort köttet från kycklingen och dela upp det i bitar lagom för en tugga. Lägg ner kycklingbitarna i såsen. Låt puttra fem minuter.
  5. Tillsätt äppeltärningarna och puttra ytterligare fem minuter.
  6. Smaka av med salt och svartpeppar och servera med tillbehören.