Search
Generic filters
Exact matches only

Ugnsstekt hel kyckling

0
Delningar
MAT

Ugnsstekt hel kyckling

Ugnsstekt hel kyckling

Ja jag vet att det är grilltider men jag måste skriva om det här i alla fall trots att det är inomhusmatlagning. Ugnsstekt hel kyckling verkar folk liksom dra sig för att laga, trots att det är enklare än typ all annan matlagning. Jag tänkte dela med mig av några generella tips för ugnsstekning och samtidigt ge er ett recept på turkiskt inspirerad kyckling.

Jo det där med grill också… Du kan i princip använda precis allt det här för grillen också. Grilla indirekt och lägg kycklingarna i en form av något slag så är metoden tamefan direkt överförbar. Det knepiga blir att pricka 175°C i klotgrillen, men så förbannat petigt är det inte. Det viktiga är att det blir gott och att du har roligt när du lagar maten.

Låt mig bara säga några ord om hel kyckling. Jag tycker det är så oändligt mycket bättre än de tråkiga kycklingbrösten (OBS att jag vägrar kalla dem för filéer då de inte är det. Fåglar har inga filéer att tala om. Ja, jag vet att jag är en gubbjävel). Hel kyckling blir alltid saftigare och dessutom slipper man riskera att någon har ”vattenmörat” köttet åt dig. Vattenmörning är satans påfund. Hitler, Darth Vader, Elake Måns och Gorgerna i Fragglarna äter bara vattenmörat kött för de är onda. Just saying…

Kycklingen är kryddad med turkisk inspiration. Massor av urfapaprika/-peppar, sumak, vitlök, spiskummin, salt och svartpeppar. Men för Guds skull, krydda med vad du vill men krydda massor. Det är viktigt att verkligen krydda ordentligt om man vill ha ett fantastiskt skinn att knapra på.

Jag hamnade förresten i en jävligt märklig diskussion kring hel ugnsstekt kyckling i en matgrupp på Facebook. En ”jag har minsann jobbat i skolkök i 30 år”-kvinna hävdade bestämt att man ska ugnssteka kyckling en timma per kilo på 225°C. Jag vill hävda att 30 år i skolkök inte verkar göra speciellt stor nytta för somliga.

I receptet fokuserar jag på en teknik för att lyckas fint med ugnsstekt kyckling, resten är bara bonus.

Fler recept med kyckling på Feeders

Ingredienser

8 portioner

Pippin

2 hela kycklingar
2 dl vatten

Kryddningen en valfri men här kommer en turkiskt inspirerad blandning

2 msk sumak
2 msk urfapaprika/-peppar/-biber
1 tsk malen spiskummin
2 vitlöksklyftor, pressade
salt och svartpeppar

Turkisk casic – typ turkisk tsatsiki

1 gurka
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk rödvinsvinäger
en rejäl näve mynta, hackad
salt, svartpeppar och kanske lite socker
1 msk god olivolja

Frästa grönsaker

2 auberginer
2 msk olivolja
1 gul lök, hackad
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
6 spetspaprikor av valfria färger, grovt hackade
2 burkar krossade tomater
1 tsk sumak
1 tsk urfapaprika/-peppar/-biber
salt, svartpeppar och kanske lite socker

Gör så här

Frästa grönsaker

 1. Det är klokast att börja i den här änden eftersom det tar tid att salta ur aubergine. Det gör man för att få ner bitterheten i grönsaken och det blir verkligen skillnad. Hacka den i ganska stora bitar, blanda med massor av salt och låt stå att rinna av i ett durkslag. Den kan gott stå där i 2-3 timmar, men 30 minuter minst.
 2. Hetta upp oljan i en stor kastrull. Lägg i paprika, lök och vitlök och låt fräsa i 5 minuter. Häll på de krossade tomaterna och kryddorna, lägg på ett lock och låt stå där och puttra tills det andra är klart. Mot slutet smakar du av med salt, svartpeppar och socker.

Turkisk cacik

 1. Riv gurkan grovt och krama sedan ur den ordentligt med händerna. Ju mer du lyckas pressa ut, desto bättre blir såsen.
 2. Blanda gurkan med övriga ingredienser, smaka av med salt, svartpeppar och kanske lite socker och ställ sedan in i kylen.

Kycklingen

 1. Sätt ugnen på 175°C (väldigt gärna varmluft om du har möjlighet).
 2. Skölj kycklingarna under kallt vatten, se till att skölja ur dem ordentligt inuti.
 3. Lägg kycklingarna i en ugnsform och slå på 2 dl vatten. Vattnet är där för att få till en riktigt vattenångamättad atmosfär i ugnen i inledningsskedet. Det hjälper till för att få krispigt skinn.
 4. Krydda nu kycklingen med kryddblandningen ordentligt. Det ska ligga ett ordentligt lager på den.
 5. Stoppa in kycklingen i ugnen.
 6. Den första kvarten ska du ge fan i fåglarna. Kryddorna måste sätta sig lite på skinnet. Sen ska du börja ösa försiktigt. Ös inte så kryddorna rinner av. Jag brukar ösa var femte minut för att få ett riktigt krispigt skinn.
 7. Ugnsstek fåglarna tills du har en temperatur på 70°C alldeles där lårbenet sitter fast i kroppen, det är det mest svårtillgängliga stället för värme hos fågeln. Det tar runt 45 minuter att hamna där och har du ingen termometer kan du ”sejfa” genom att köra den en timma. Kolla så att köttsaften som rinner ut när du kör ner en tandpetare inte är röd bara.

Servering

 1. Ös på med de frästa grönsakerna runt kycklingarna och ställ fram. Ta även fram yoghurtsåsen och ringla över olivolja.
 2. Jag serverade med pommes frites eftersom allt blir bättre med det. Så här gör du förresten de bästa pommes fritsen. Ett Riojavin av bättre kvalitet passar väldigt bra till maten.