Search
Generic filters
Exact matches only

Lättlagad örtkyckling till påskbuffén

1
Delningar
MAT

Lättlagad örtkyckling till påskbuffén

Mitt löfte till mig själv inför uppstarten till den här bloggen var att jag skulle publicera fler enklare recept. Jag gillar matlagningsteknik och avancerade nyanser i smaker, men det enkla måste också få plats. I någon mån har jag kanske fått för mig att det endast är när det kommer till mer avancerad mat som jag har något att komma med.

Nåja, här har ni i alla fall på riktigt en enkel rätt. Gör ni den på en köpt grillad kyckling så drar ni ihop det på tio minuter. Jag brukar dock ugnssteka hela kycklingar själv och dessutom se till att göra ett par extra som jag plockar av köttet från och lägger i frysen, det är utmärkt att ta fram till en vardagssoppa eller liknande.

Maträtten är alldeles perfekt på påskbuffén, fräsch och lite vårig smak och lätt att tycka om. Jag föredrar alltid att använda hel kyckling framför kycklingbröst då det blir så mycket saftigare och framförallt godare.

Att ugnssteka kyckling

Jag hamnade i en knepig diskussion i en matgrupp på Facebook. Någon undrade hur hon skulle tillaga hel kyckling i ugnen och fick givetvis allehanda svar. Ett svar stack ut så pass att jag inte kunde låta det vara.

”en timma per kilo vid 200°C”

En kyckling som väger två kilo (inte så ovanligt) ska alltså ligga i ugnen i två timmar. Jo det kanske funkar om man sedan tänkte använda kycklingen till att tända grillen med men det är helt enkelt inte rätt. Visst, saknar du all erfarenhet av matlagning, är smått hysterisk, har en ugn vars termostat är trasig och saknar en kökstermometer så kanske man kan börja argumentera i form av försiktighetsprinciper och liknande. Själv hatar jag den där svenska mentaliteten kring försiktighetsprincip.

Nåja, jag sade emot och då kommer det där vanliga. Hänvisandet till ålder och tusentals år av matlagning. Alltid lyckats bra med kyckling och bla bla bla.

När det kommer till mikrobiologi har man sjukt lite nytta av Livets Hårda Skola.

Det viktiga i tillagningen av kyckling om man vill känna sig helt säker är att alla delar av kycklingen ska komma upp i 70°C. Tempen tas lämpligast där låret fäster in vid kroppen på fågeln. Är den stuffad så är det längst in på brösten som sist blir klart. Vill du köra med hängslen och livrem så kolla tempen på fler ställen. En timma på 175°C räcker garanterat, oavsett om kycklingen väger två kilo. Men köp för guds skull en termometer.

Ingredienser

8-10 bufféportioner

1 ugnstekt/grillad hel kyckling
2 msk citronsaft (ungefär en halv citron)
1 tsk torkad dragon
0,5 tsk torkad timjan
1 tsk vitlökspulver
1 msk dijon
Socker salt och peppar
0,5 dl olivolja

Gör så här

1. Plocka bort allt kött från kycklingen och dela upp i lagom stora munsbitar.

2. Blanda ihop övriga ingredienser till en marinad och rör sedan ner den försiktigt i kycklingen. Ställ sedan in kycklingen i kylen minst några timmar.

3. Servera med något grönt, lade kycklingen på en bädd av snabbfrästa brytbönor med lite vitlök.

Enkelt va?