Search
Generic filters
Exact matches only

DDR-sill med dillkrona

1
Delningar
MAT

DDR-sill med dillkrona

Alla dessa burkar…

Jag gör så många inläggningar och såser och grejer. Syrade grönsaker, chutney, flädersalt och rödbetssalt, havtornsgelé och pepparkakskryddad pumpamarmelad, torkat dillpollen, syrénsirap, valnötter i sprit, och egentligen allt som faller mig in och hjälpligt går att klämma in i nåt köksskåp. Ofta dekorativa som fasen om det står tre stycken på bänken vid surdegsbrödet insvept i mormors linnehandduk, lite rustikt sådär. Men så är det ju inte. Det är uddaburkar i mängder som mest står och är stökiga och i vägen. Man vill ju använda det också, innan det hinner börja smaka trist eller förvandlas till ett dåligt samvete, eller bara glöms bort och tar plats. Det är inte så att det inte är gott, verkligen inte! Det handlar mer om att det finns en gräns för hur mycket örtsalt som faktiskt går åt, och det går liksom inte att göra bara halvdecilitrar av allt heller. Det är helt enkelt så himla roligt att göra mat att jag producerar betydligt mer än vad som är rimligt.

Favoriter!

Men vissa av alla dessa burkar med mer eller mindre användbara experiment visar sig ändå bli storfavoriter, sådana som faktiskt används mer till vardags, sådana jag är rädda ska hinna ta slut innan jag kan göra mer. Mina favoriter från förra sommaren är båda gjorda på dill och ättika. Den ena är inlagda gröna dillfrön och den andra är något så enkelt som ättika med hela dillkronor i. Jag lade en drös vackra gröna dillkronor som gått i frö i ättika bara, verkligen ingenting annat. Det visade sig bli en fantastiskt bra smaksättare, i all enkelhet. Fantastiskt till exempelvis inlagd strömming eller sill, men även till såser och kött.

Här använder jag ättikan till att smaksätta en enkel sill till påsken. Förresten är det här nog ett perfekt alternativ vid kräftskiva också, för folk som inte förstår att älska kräftor.

Vadå DDR-sill?

Den här sillen har fått smeknamnet DDR-sill här hemma, för när jag gjorden den var jag så uppe i varv över genidraget att använda dillättikan till sill att jag liksom helt glömde av looks. Tog sen ett foto av den färdiga sillen på färglös tallrik på vitt bord bara… Stilrent och sparsmakat tänkte jag och… Ja. DDR. Jag använde inte nu, men tror nog tunna skivor av morot vore fint i, både gott och lite snyggare. Det använder jag nog nästa gång.

Dillättikan då, du kanske inte har någon sådan hemma? Tillsätt i så fall dillfrö och några dillstjälkar, det blir också jättebra.

Vill du ha mer helgmat? Se sammanställningssidorna för jul och påsk!

Ingredienser

En förpackning urvattnad salt sill, ca 400 g
0,5 dl dillättika
1,5 dl vatten
2 dl socker
1 schalottenlök skuren i ringar
1 tsk hel svartpeppar
6 tunna skivor pepparrot
Bitar av inlagd dillkrona

Alternativ till dillättika:
0,5 dl ättika
1 tsk dillfrö
1 dillstjälk i bitar

Gör så här

  1. Blanda ättika, socker, vatten och peppar. Tillsätt även dillfrö och dillstjälk om du använder det istället för dillättika. Låt lagen koka upp och sedan svalna.
  2. Skölj av sillen och skär den i bitar lätt på diagonalen.
  3. Lägg sill, lök, pepparrot och dekorativa bitar av ättiksinlagd dillkrona om du har i en glasburk med lock.
  4. Häll över den kalla lagen.
  5. Låt stå ett par dygn innan du äter. Dekorera gärna med dill.

Mer helgmat finns på sammanställningssidorna för jul och påsk.