Search
Generic filters
Exact matches only

Furano, lavendel och japanska blåbär

0
Delningar
MAT

Furano, lavendel och japanska blåbär

Lavendel. Tvål och mormors linneskåp. Och japanska berg om sommaren. När jag pluggade i Japan åkte jag på en minitågluff med min kursare Malin och vår vän Yasuhiko. Vi åkte runt på Hokkaido från Sapporo där vi bodde utmed södra kusten. Våtmarker ut mot havet fulla av blommande blå iris, ayame, och på andra sidan bergsidor fullbevuxna av blåbärstry, lonicera caerulea. Fast det visste jag inte då, för mig var det hasukappu som bildade snår fulla av goda blåbärsliknanade bär.

Vi bodde på vandrarhem vid havet, på en bondgård med svartvita mjölkkor och grönare gräs än jag nånsin sett annars, i en pytteliten turistort byggd kring illgula heta svavelkällor. Vid de heta källorna åt jag min kanske godaste frukost någonsin, onsen tamago, ett ägg långkokt i den varma källan och serverat med japansk buljong och tillbehör. Vi satt på heta nakna klippor med svavelluktande dimmbanker runt oss. Som i helvetet fast det kändes tvärtom.

På hemvägen åkte vi rakt igenom Hokkaido. Järnvägen gick i dalgångarna, bergsidor omslöt. Vi stannade till i skidorten Furano som sommartid är helt, alltså verkligen helt, innesluten i lavendel på alla vis. Bergen ikring är alldeles lila med fält i andra blomfärger, jag har aldrig sett något liknande! Bildgoogla ”Furano flower fields” för att få en aning om hur vackert det är. Hela staden doftar av lavendel i värmen. Varje meny innehåller mat och dryck med lavendel. Och mitt i allt när vi var där pågick en knatteturnering i sumobrottning i templet.

Mina smaker från Furano är lavendel och blåbärstry. Och grönt te så klart, alltid grönt te. Just nu i min trädgård har lavendeln redan börjat blomma och de första bären har börjat blåna på min blåbärstrybuske, bilderna nedan. Jag använder dem i en drink med grönt te och japansk gin.

Ingredienser

4 cl gin, gärna japanska Roku
1 cl lavendelsirap, se detta inlägg
1 cl sirap av blåbärstry eller koncentrerad blåbärssaft
Tonic
En näve is av starkt grönt te

Blommor av lavendel till dekoration

Gör så här

I ett högt glas, bottna med blåbärssirap. Häll på is av grönt te och sedan lavendelsirap, därefter gin. Fyll upp med tonic. Dekorera med kvist av lavendelblom.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.