Search
Generic filters
Exact matches only

Daglilja / hemerocallis, lika god som vacker

1
Delningar
KÖK

Daglilja / hemerocallis, lika god som vacker

Nu blommar min daglilja. Gula vackra blommor på en planta som sköter sig själv oavsett väder. Det är vad jag förstår en trädgårdsväxt som odlats sedan långt tillbaka i Sverige och närliggande länder och därför finns i många äldre trädgårdar. En granne till mig har plantor från sitt barndomshem i Finland, och själv odlar jag en sort som ska ha vuxit under i alla fall hundra års tid vid vår tidigare stuga i Blackstad i Småland.

Utöver vacker och doftande så är daglilja ätbar och väldigt god. Både knoppar, blommor och rotknölar kan lagas till, smakar gott och har fin konsistens. I synnerhet knopparna och blommorna tillför något eget, en egen smak och en textur som skiljer sig från många andra grönsaker. Men obs att den inte får förväxlas med andra liljor som kan vara giftiga!

Den som botaniserat i en butik med kinamat har kanske träffat på förpackningar med golden needles, gulbruna avlånga torkade saker. Nej det har inget med golden showers att göra, varken den ena eller andra sorten, och inte är det nåt som sticks heller. Det är torkade knoppar av daglilja som används i bland annat kinesiska grönsaksblandningar och hetsyrliga soppor.

Själv använder jag mest blommorna färska. Jag brukar fritera dem till den vackraste tempura som finns, eller steka som hastigast i olja eller smör, kanske med lite vitlök. Och så i kinesisk mat så klart, i wok eller soppa. Ibland har jag haft råa blommor i sallad också men jag tycker de är roligare tillagade.

Det är en ganska kort säsong så passa på nu medan din daglilja blommar. Det är en otroligt enkel och trevlig råvara att använda. Det enda du behöver göra är att nypa av knoppar eller blommor, omsorgsfullt skaka ur eventuella rapsbaggar, och sen tillaga. De kräver bara någon minuts tillagning.