Search
Generic filters
Exact matches only

Burmesisk curry med citron

1
Delningar
MAT

Burmesisk curry med citron

”Jag fattar inte den här maten! Den är jättegod men är det thailändskt, indiskt, kinesiskt eller vadå?!” sade min åttaåring. Hon fattade precis med andra ord. Det burmesiska köket får sin karaktär från flera håll.

Det här är en trevlig och enkel curry som trots enkelheten inte är det minsta tråkig. En bra vardagsrätt. Försök gärna få tag på räkpasta i en asiatisk butik om det inte finns i din vanliga mataffär, men om det inte går så blir grytan god även med fisksås eller kanske torkade räkor. Lite mindre burmesisk men vad gör väl det? Jag tror faktiskt inte citronen jag valde att ha i är det mest burmesiska heller.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4-6 portioner beroende på hur grytan serveras

500 g kokkött av älg eller nöt, burmesisk älg är så klart mest autentiskt men inte nödvändigt.
1 dl matolja
3 silverlökar
Fyra vitlöksklyftor
Färsk ingefära, ungefär lika mycket som vitlöken
1 msk gott sött paprikapulver
2 tsk gurkmeja
1 citron
1 hel stjälk citrongräs
2 korianderrötter (valfritt)
1 röd chilifrukt, het eller mildare som du föredrar
3 tsk räkpasta
1 tsk socker
2-3 dl vatten
Salt

Till servering: Koriander, skivad grön chili, myntachutney, ris

Gör så här

1. Skär köttet i grytbitar, salta lätt. Låt stå i rumstemperatur.

2. Lös upp räkpastan i några matskedar hett vatten, mosa lite med en sked. Riv det gula från citronen med ett zest- eller rivjärn. Press josen ur citronen.
Hacka löken och vitlök fint. Skala och riv ingefäran. Hacka chilifrukten. Fräs det hackade plus sockret i olja i en tjockbottnad panna tills löken mjuknar, men se till att den inte blir brynt.

3. Tillsätt kryddor och citronrasp. Häll i ett par matskedar vatten och citronjosen. Tillsätt även den upplösta räkpastan.

4. I en separat gryta, hetta upp olja och ge köttet stekyta på högsta värme. Häll inte i för mycket kallt kött på en gång så det börjar avge vatten och koka, bättre i så fall att steka i omgångar om grytbotten är väl liten. Var noga med att grytan är ordentligt het.

5. När köttet fått färg, sänk plattan till låg värme. Häll lökblandningen över köttet. Häll vattnet i pannan där du stekte löken, rör runt lite snabbt för att få med kryddorna och häll sedan vattnet över köttet. Krossa citrongräset lätt med baksidan av en kniv. Gör detsamma med korianderrötterna. De ska fortfarande hänga samman men avger mer smak efter omild behandling. Lägg ner citrongräset och rötterna i grytan.

6. Låt sjuda på låg värme under lock. Rör om ibland och se till att grytan inte blir för torr, häll i lite mer vatten vid behov. Det ska inte vara mycket sås till den här rätten, för mycket vätska blir på bekostnad av smak och fyllighet, men den får inte heller koka torrt. Efter en kvart, smaka på såsen och justera saltmängden. Det passar fint med ljus soja istället för salt om du så önskar. Efter ungefär 40 minuter börjar grytan bli klar. Du avgör själv när du tycker att köttet blivit tillräckligt mört. Ta bort korianderrötter och citrongräs innan servering.

7. Strö grovhackad koriander och skivad grön chili över grytan. Servera med ris och gärna myntachutney och någon grönsaksrätt till.