Search
Generic filters
Exact matches only

Mispelchutney

0
Delningar
MAT

Mispelchutney

Mispelchutney

Mispelchutney må inte vara det vanligaste. Jag hittade nämligen färsk mispeläpplen på min närliggande etniska butik och var tvungen att köpa. Efter en massa funderande kom jag fram till att den nog skulle gå att göra en helt otroligt bra chutney av och att jag kunde använda den till min grytstek.

Hittar ni inte mispel till er mispelchutney så liknar den faktiskt nypon en hel del och det vore ju coolt att göra chutney på det framåt slutet av juli. Annars tror jag också att man kan kombinera grönt äpple med passionsfrukt och landa ungefär lika.

Det jävliga är att jag lagt till ytterligare en eländig ingrediens, en så kallad Mia-ingrediens. Hon håller alltid på och åbäkar sig med namn som ingen någonsin i helvetet förstår (jag tror hon hittar på bara).

Den här eländiga ingrediensen här är svartkummin. Läs lite i Wikipedialänken så fattar ni att den är rätt häftig. Finns garanterat i en orientalisk butik och internet kryllar säkert av det också (att köpa kryddor på nätet är mycket billigare än knivar… så jag köper mycket kryddor). Ni kan ersätta med vanlig kummin (inte spiskummin!) men det smakar inte lika. Men alltså köp den, jag tänkte kombinerade den med pors i sommar och göra en snaps på det.

Ni kollar väl in receptet på grytsteken, det är jag mycket nöjd med. Likaså köttmackan som gjordes på samma kött.

Ingredienser

inte relevant

3 hg färska mispeläpplen, tärnade (se ovan)
1 jalapeno, hackad
2 dl socker
1 dl vatten
1-2 msk äppelvinäger
0,5 tsk svartkummin (vanlig kummin kan funka också, men smaken blir annorlunda)
salt, svartpeppar och olivolja

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser utom salt, svartpeppar och olivolja.
  2. Koka upp och låt stå och småputtra tills det får hårds konsistens. Vakta koket och rör ofta, annars bränner det fast. Ta av när det känns fast och bra.
  3. Smaka av med salt och peppar och rör sedan ner lite olivolja efter smak.