Search
Generic filters
Exact matches only

Kadinbudu köfte – Saftiga turkiska köttbullar

0
Delningar
MAT

Kadinbudu köfte – Saftiga turkiska köttbullar

kadinbudu köfte

Som jag förstår det så kan namnet på den här maträtten – Kadinbudu köfte – översättas till kvinnolårsköttbullar. Jag lägger ingen värdering eller tolkning i det namnet. Ingen alls.

En sedvänja inom turkisk matlagning är att späda ut köttfärsen med lite ris och jag tycker verkligen det är en god idé. Det märks hos kadinbudu köfte att det blir saftigare och det går helt enkelt inte åt lika mycket kött. Maten blir billigare utan att den på minsta vis blir sämre. Det är ju inte helt olikt vårt ströbröd-i-köttbullarna-system, men jag kan faktiskt tycka att riset är ännu bättre då det också bidrar med lite struktur.

Jag har inspirerats mycket av det här receptet, men jag har ändrat mängder och kryddning litegrann.

Själv gillar jag att göra många smårätter när jag lagar orientalisk mat så kombinera gärna köttbullarna med andra turkiska smårätter. Det enklaste tillbehöret gör du genom att blanda ner mynta, honung och vinäger i turkisk yoghurt.

Ingredienser

4-6 portioner

1 msk olivolja
1 stor gul lök, finhackad
500 g lammfärs
200 g kokt ris
En näven bladpersilja, finhackad
1 äggula
1 msk spiskummin
1 tsk urfapeppar (eller chiliflakes)
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 äggvita, uppvispad litegrann
Kikärtsmjöl (eller rismjöl, vetemjöl, potatismjöl, glutenfri mjölmix)
3 msk olivolja för stekning

Gör så här

1. Hetta upp olivoljan på till medelhög temperatur och fräs löken försiktigt tills den mjuknar.

2. Blanda lök, lammfärs, ris, persilja, äggula, spiskummin, urfapeppar salt och svartpeppar. Se till att blanda ordentligt. Låt sedan smeten vila i minst en halvtimma i kylen.

3. Rulla köttet i avlånga bullar, typ som järpar. De ska inte vara alltför stora för då spricker de vid stekningen.

4. Doppa köttbullarna i uppvispad äggvita och badda sedan in dem med kikärtsmjölet (det här gör vi för att få en riktigt krispig yta).

5. Stek i olivolja på medelhög till hög temperatur och rör ofta på dem. Stek tills de har fin yta och testa gärna temperaturen i mitten med en sticktermometer, 60°C räcker.