Search
Generic filters
Exact matches only

Äppelintensiv grytstek på fläsk med tillbehör

0
Delningar
MAT

Äppelintensiv grytstek på fläsk med tillbehör

grytstek

Hej vänner, grytstek här. När jag och Mia planerade för bloggen så pratade vi om att vara taktiskt, inte posta för mycket och att posta smart. I dfen planeringen missade vi ett par smågrejer kopplade till våra karaktärer.

Det finns mycket energi i Mia och Anders, i alla fall periodvis. Att gå upp i något så in i helvete blir väldigt enkelt då. Kombinera det med något som är det största intresset, en alldeles ny plattform och inget som helst tålamod från någon av oss, så fattar man att det bara kommer spruta ut saker här. Ni får ta det för vad det är. Vi gillar samtidigt att bygga upp en bra arkiv. Det är faktiskt också en del i bloggandet, en rent egoistisk anledning.

Idag tar jag tillvara både kött och kokspad från grytsteken och köttmackan jag skrev om här. Jag fick själv en massa kött över och gissar att andra får det också. Idag gör vi en helt annan rätt men utnyttjar det vi redan har så dagens rätt tar typ en halvtimma att sno ihop.

Just det, jag skriver om konstig chutney också – chutney på mispeläpple. Jag har skrivit ner receptet här. Det är inte så förbaskat lätt att komma över den frukten men min lokala skitbra orientaliska butik fanns den färsk så jag kunde inte låta bli. Jag har skrivit ner receptet här nedan så ni får fundera lite över hur ni ska göra. Annars går det bra med mangochutney också eller kanske en äppelchutney, ännu hellre en äppelchutney spetsad med passionsfrukt (då närmar man sig smaken av mispeläpple som även lutar lite åt nypon).

Grytstek är klockren husmanskost, extra bra på en söndag med släkten. Dagen innan kan ni ha gjort mackan och druckit för många öl men med farmor på söndagen får ni så klart bete er lite. Hon är säkert med i nykterhetsrörelsen och det kan hon väl få vara även om jag är övertygad om att det finns saker som kan göra ålderdomen för farmor mycket mycket bättre, t ex ett glas vin då och då.

Ingredienser

4-6 portioner

Köttet

0,6-0,8 kg av köttet härifrån

Såsen

2 dl kokspad från det här receptet på grytstek
3 dl grädde
2 msk äppelcidervinäger
salt och svartpeppar
maizenaredning

Hård potatismos

0,5 kg potatis
50 g smör
2 dl vispgrädde
salt och massor av svartpeppar

Resten

Lätt kokta bönor och annat kokbart grönt blandat med en klick smör (jag hade brytbönor, skärbönor och okra)
Fantastisk mispelchutney

Gör så här

Köttet

Värm i micron några minuter. Låt vila i några minuter tills resten är klart

Såsen

  1. Häll ihop ingredienserna utom redningen och koka upp.
  2. Smaka av ordentligt med salt och peppar.
  3. Red av med maizenaredning till lagom konsistens

Hård potatismos

  1. Koka potatisen
  2. Lägg ihop den med smör och grädde och stampa den lite. Du vill helt klart ha en del stora bitar kvar.
  3. Rör försiktigt och smaka sedan av med salt och peppar.

Resten

Servera genom att lägga upp grösaker, potatismos och kött. Häll sedan över såsen och klicka på chutneyn. Det blir så jäkla gott.