Search
Generic filters
Exact matches only

Sodomerad bläckfisk

0
Delningar
MAT

Sodomerad bläckfisk

Vacker bläckfisk serverad

Det finns ju en del nationalistiska strömningar just nu, där vissa vänder sig mot ett alltför starkt utländskt inflytande här i vårt stolta Sverige. Vi på Feeders ägnar oss åt mat, inte politik. Men visst, jag lyssnar. Jag kan ju ibland svänga mig med köksfranska som egentligen går lika bra att översätta. Som t ex mat som lagas à la grecque, i syrlig marinad, som min bläckfisk i det här receptet.

Jag är ändå rätt bra på språk, det hjälper till när jag ska hitta relevanta översättningar av mattermer. A la grecque betyder ordagrant ”på grekiskt vis” på franska och då måste man trots översättningen kunna lite mer för att förstå vad det egentligen innebär.

För ett antal år sedan såg jag en dokumentär om en dansk bordell, och där berättade de att ”grekiskt” på menyn betyder analsex. Men det tycker jag är ett väl grovt språkbruk för en matblogg så där får det gamla uttrycket sodomi komma till heders. Sodomi känns dessutom lite mer inkluderande, eftersom även andra perversioner räknas in. Så pardon my french, men från och med nu tillagar jag inte min bläckfisk à la grecque utan jag sodomerar den i sann nationalistisk anda!

Det här är ett recept som gör vilken fiskarhustru som helst nöjd. Gott och enkelt att ha på lut i kylskåpet under varma dagar. Fler läckerbitar för dig som gillar tentakler finns i dessa recept, svart risotto på bläckfisk och ikayaki, grillad bläckfisk på japanska.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet. Vi är också tacksamma för synpunkter på vad vi gör bra eller mindre bra.

Ingredienser

Ett kg rå åttaarmad bläckfisk av större eller mindre sort. Gör gärna mer när du ändå håller på, bläckfisken krymper rejält under tillagningen. Justera i så fall övriga ingredienser.
Vatten till kokning

Marinad

4 dl silat vatten från bläckfiskkoket
1 dl vitvinsvinäger av god kvalitet, nån du gillar helt enkelt
4 schalottenlökar
2 stjälkar selleri
1 morot
Några persiljestjälkar
4-5 hela svartpepparkorn
3-4 lagerblad, gärna färska

Till servering

Några matskedar olivolja
Några matskedar hackad slätbladig persilja eller färsk oregano

Gör så här

Bläckfisk

1. Åttaarmad bläckfisk brukar säljas rensad, men om inte tar du ur allt gegg ur huvudet och pillar bort den lilla näbben som sitter i öppningen i mitten där tentaklerna möts. Ta även bort skinn om det är sladdrigt men var noga med att sugkopparna inte tas bort.

2. Koka bläckfisken i en rejäl kastrull med mycket vatten. Bläckfisken läggs i när vattnet är kallt. Salta vattnet ungefär som till ett pastakok. Skippa vinäger i vattnet som en del tillsätter, konsistensen blir sämre och liksom strävare av den. Koka på låg temperatur, den ska absolut inte stormkoka.

3. Vill du så kan du ta upp bläckfisken efter att den kokat fem-tio minuter, kyla den i kallt vatten och och gnugga av överflödigt skinnsladder. Det beror på bläckfisken om det verkar behövas och det verkar variera beroende på sort. Känn efter och bedöm själv. Lägg sedan ner den i det kokande vattnet igen och fortsätt kokningen.

4. Räkna med att det tar 40 minuter till en dryg timme att få bläckfisken mör. Stick med en potatissticka eller kniv i en av de tjockare delarna, ungefär som när du testar om en potatis är kokt. Det ska kännas lite liknande, inget kraftigt motstånd och inte särskilt seg men ändå med ganska fast konsistens.

5. När bläckfisken känns klar avslutar du kokningen så den inte blir överkokt och kyler ner den snabbt genom att skölja den i kallt vatten. Låt den vila i kylskåp tills du ska använda den.

Marinad

Hacka alla grönsaker fint. Stek löken försiktigt tills den blir genomskinlig men absolut inte tar färg. Häll sen på vatten från bläckfiskkoket, lagerblad, hela persiljekvistar som först bankats lätt med knivsidan, eventuellt salt och pepparkorn och låt koka en kvart. Ta kastrullen från värmen och blanda i vinäger och de övriga hackade grönsakerna. Låt stå och dra minst en timme. Fiska sen upp persiljekvistarna.

Sodomerad bläckfisk

Dela bläckfisken i lagom stora munsbitar. Blanda dem med den kalla marinaden och vänd ner persiljan. Smaka av med salt och om du vill även socker. Ät genast eller förvara i kylskåp tills du ska äta. Den håller några dagar i kylskåpet.

Servera som förrätt med en bit bröd eller som del av en buffé. Vid servering, fiska upp bläckfisk och lite av grönsakerna ur marinaden, häll gärna på lite god olivolja och färsk hackad persilja eller oregano.

Andra väldigt goda smårätter är midye dolma gjord på musslor och ljummen turkisk bönsallad.