Search
Generic filters
Exact matches only

Balti curry på nöt (typ)

3
Delningar
MAT

Balti curry på nöt (typ)

curry

Vad är det för curry egentligen Anders? Ja du, det vette fan. Kryddningen är bra precis som ’Balti curry’ – en vanlig curryrätt i Storbritannien. De har ju liksom sitt alldeles egna indiska käk i det där landet och det är i regel förbaskat gott. Däremot kännetecknas balti-rätter av att det går himla snabbt att laga, och det gör inte det här. Inte det att det aktiva arbetet är så förbaskat omfattande, men för att det ska bli riktigt smaskens så behöver det koka några timmar. Så det är alltså ingen balti curry.

Det här är en sån där underbar novemberrätt. Styrkan bestämmer du själv genom mängden chili men jag kan verkligen rekommendera att dra upp den lite i chilinivå. Den smakar massor och värmer gott. Dessutom är det ju helt suveränt med färdiglagade grytor i frysen.

Jag kör med kryddig stekt potatis till min curry, men ris går så klart bra också. Eller varför inte bara lite bröd för den delen? Köttet jag valt är älghögrev, men ta för guds skull nöt om du inte har en massa viltkött liggande i frysen. Kryddningen är så omfattande så köttsmaken drunknar lite ändå.

Kryddor

En av de mest fascinerande sakerna med indisk mat är den enorma mängden kryddor som går åt. Det är inte bara många kryddor, det är mycket av allt också. En stark rekommendation är att du tar en tripp till en orientalisk butik och shoppar dina kryddor där istället för de dyra burkarna i vanliga livsmedelsbutiker (nej de vanliga svenska kryddvarumärkena säljer inte bättre kryddor på något vis). I de orientaliska butikerna kan du ofta hitta kryddor till ungefär en tiondel av priset.

Som du ser så är kryddlistan till kryddblandningen i receptet störigt lång. Kanske inte lika lång som ett imponerande reproduktionsorgan, men jag tror ändå att många liksom baxnar inför att behöva köpa på sig en massa skit som man sedan inte använder. Har du inte bockhornsklöver så skit bara i det. Samma med vilken annan krydda som helst i receptet. Visst kommer det påverka smaken men att du plockar bort några kryddor gör knappast maten oätlig.

Mer indiskt på Feeders

 

Ingredienser

6-8 portioner

Kryddblandning – Balti Masala

1,5 msk korianderfrön
1 msk spiskumminfrön
1 grovt mortlad eller mixad kanelstång
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk bruna senapsfrön
1 tsk kardemummakärnor
0,5 tsk bockhornsklöverfrö
3 kryddnejlikor
2 lagerblad, lite sönderbrutna
10 curryblad
1 tsk chilipulver
2 tsk gurkmeja
2 tsk pressad vitlök
1 tsk riven ingefära
1,2 dl vitvinsvinäger
1,2 dl neutral olja

Curry

1 kg bra kokkött, (högrev, fransyska, rulle el likn från vilt eller nöt)
minst 4 msk klarat smör (ghee)
3 vitlöksklyftor, pressade
2 stora gula lökar, hackade
2 chilis, skivade med hinnor och allt (jag valde jalapeno)
balti masala-kryddblandning (ovan)
3 dl matlagningsyoghurt
salt och socker för avsmakning

Gör så här

Kryddblandning

  1. Blanda koriander, spiskummin, fänkålsfrön, senapsfrön, kardemummakärnor, kanelkross, bockhornsklöver, nejlikor, curryblad och lagerblad. Rosta i en torr stekpanna under försiktig omrörning. Se upp så det inte bränns, det ska dofta kryddigt i köket och osa lite försiktigt om kryddorna.
  2. Blanda de rostade kryddorna och övriga kryddor och mortla ordentligt. Helst kan du köra dem i en kryddkvarn. Köp en billig sån där kaffekvarn av mixertyp (som är fullständigt oduglig att mala kaffe i).
  3. Blanda kryddorna med pressad vitlök, riven ingefära, vinäger och olja och hetta upp tills det börjar puttra lite i en kastrull. Ställ av kastrullen. Kryddorna kommer svälla rätt rejält och det blir inte så vattnigt som man från början tror.

Curryn

  1. Putsa och skär köttet i rätt så stora tärningar och stek sedan i ghee (eller smör) tills det har fin färg. Ta inte allt på en gång för då kommer köttet släppa så mycket vätska och bitarna kommer då koka i sin egen vätska istället för stekas.
  2. Hetta sedan upp mer ghee i en gryta. Lägg ner vitlök, färsk chili, lök och kryddblandningen. Stek försiktigt tills löken är mjuk.
  3. Lägg ner köttet och yoghurten i lökfräset. Puttra under lock ett par timmar på svag värme. Målet nu är att det ska skära sig på ett snyggt sätt. Det kommer garanterat lyckas om du kokar tillräckligt länge. Indiska currys ska liksom vara sådär skurna, något som kan vara lurigt om de är baserade på kokosmjölk, för de flesta sorters koksmjölk i Sverige har så mycket emulgeringsmedel i sig. Med yoghurt är det enklare att få till det.
  4. Smaka av med salt och socker och servera med ris eller potatis. Jag använde kokt potatis som jag kryddade med senapsfrön och fänkålspollen och stekte hårt i smör.