Search
Generic filters
Exact matches only

Friterad blomkål på indiska

0
Delningar
MAT

Friterad blomkål på indiska

Det här är så himla gott! Inlägget handlar mer om en vansinnigt god smet att fritera saker i än om själva blomkålen. En bit kartong, en klutt tapetklister – mmmmums med den här smeten! Att den dessutom är vansinnigt lättgjort gör inget sämre. Bara att röra ihop kikärtsmjöl och vatten och krydda efter smak, det är allt.

I vanliga fall låter jag gärna smet av kikärtsmjöl stå till sig en dag för jag tycker att den blir bättre då. Här ställer jag inte ens in den i kylskåpet utan låter den stå i rumsvärmen på köksbänken en dag eller två. Den skummar och blir lätt syrlig och liksom lite brödig i smaken. Jättegod tycker jag! Ju längre den står desto syrligare blir den. Den är i och för sig god även utan att ha fått mogna till sig fermenteringsvägen, nötig och fin i smaken, men den blir ändå mer intressant på det här viset.

Kryddningen kan du så klart variera som du själv vill. Jag tycker små svarta kalonjifrön är trevliga, samma krydda som brukar finnas i naanbröd på indiska restauranger, men de är på intet vis nödvändiga.

Obs förresten att det inte är någon vanlig blomkål jag använder här inte. Det är en… fioretto, kan den ha hetat så? Jag tog den ur förpackningen och förpackningen är long gone i källsorteringen utan att jag hann notera namnet. Men det är i alla fall nån sorts gles och god blomkål som verkar finnas i ICA:s ordinarie sortiment nu. Jag har köpt den då och då och tycker verkligen om att fritera den. Jag har den gärna till annat också faktiskt, den är en trevlig och lättanvänd grönsak. Söt och fin i smaken.

Men himmel, du behöver ingen blomkål med fancy namn för detta! Inte ens blomkål faktiskt. Använd vilken grönsak du nu känner för. Eller kanske räkor eller nåt annat, den här smeten funkar till det mesta.

Ingredienser

1 dl fint kikärtsmjöl (Finns i många vanliga affärer, fråga!)
2 dl vatten, sannolikt mer
1 msk smulade curryblad (valfritt)
1 tsk god curry
1/2 tsk gurkmeja
2 tsk kalonji / svartkummin / lökfrön. Kan ersättas med t ex sesamfrön eller stött fänkål. De smakar inte alls likadant men det fyller samma funktion i rätten, små smakmässiga utropstecken.
Salt

Grönsaker att fritera t ex

Blomkål
Lökringar
Morotsskivor
… eller vad du nu gillar.

Till servering

Het sås
Chutney
Yoghurtsås
… eller vad du nu gillar.

Gör så här

  1. Vispa ihop kikärtsmjöl och vatten till en smet. Exakt konsistens är inte så viktig i det här skedet. Täck med ett lock eller plastfolie och låt stå på köksbänken i ett till två dygn. Smeten ska bli lite bubblig eller skummig. Det kan lukta lätt syrligt och jäst men ska inte lukta obehagligt, i så fall har nåt gått snett. Det brukar i så fall vara ganska uppenbart.
  2. Salta smeten och tillsätt kryddorna. Häll i mer vatten om det behövs, vattenmängden beror på karaktären på mjölet du fått tag på och hur tjock du vill ha smeten. Den ska vara lite tjockare än pannkakssmet så att det kan täcka grönsaker men inte så tjock att den blir en geggklump. På de två bilderna i det här inlägget har jag valt lite olika konsistens, på den undre bilden var smeten lösare än på toppbilden. En tjockare smet innebär mest att mer smet fastnar på grönsakerna. Prova dig fram!
  3. Fritera grönsakerna i het olja. Smeten ska ta lite färg och bli ordentligt frasig.
  4. Servera gärna med chilisås, yoghurtsås eller vad du nu tycker om. Och några öl! Eller servera som en del av en middag.