Search
Generic filters
Exact matches only

Kastanjesprit, perfekt i drinkar till jul!

0
Delningar
MAT

Kastanjesprit, perfekt i drinkar till jul!

Jul! Dags att förbereda vissa saker redan nu. Jag har tidigare lagt in kastanjer i smaksatt sockerlag, och nu har jag även förberett kastanjer i sprit, i osötad brandy och rom. Varför? För att kunna göra kul drinkar när det är dags! Jag planerar bland annat att göra eggnog.

Jag gjorde faktiskt min kastanjesprit redan för ett par veckor sen men hade inte tänkt på att blogga det. Men så använde jag en skvätt ännu inte färdig till en provomgång eggnog idag och insåg vidden av hur bra detta kommer att bli. Sååå… bara att blogga!

Men den som är intresserad av att göra kastanjesprit bör göra det nu. Den ska dra minst en månad, plus att det är nu som det fortfarande går att få tag på kastanjer. Om man inte köper frysta förstås, det går ju utmärkt det också.

Ingredienser

Nog med kastanjer att fylla en burk till två tredjedelar.

Brandy, rom eller annan sprit du gillar. Men det är onödigt att köra på finspriten till detta. Ta nån god men inte alltför fancy.

Gör så här

  1. Skär ett litet kryss i den toppiga änden av kastanjerna. Rosta dem en halvtimme i 225-gradig ugn. Pilla loss det yttre och inre skalet medan de fortfarande är varma. Det kan bli fasligt svårt att få loss om det hinner svalna för mycket.
  2. Blötlägg kastanjerna över natten.
  3. Låt kastanjerna rinna av. Häll dem i en glasburk så att burken är fylld till två tredjedelar. Häll över sprit så det täcker kastanjerna och fyller burken. Krydda om du vill, förslagsvis med någon julig krydda som kanel, stjärnanis, vaniljstång eller apelsinskal.
  4. Låt stå en månad, sen silar du av spriten till en flaska. Den är färdig att dricka men kan med fördel stå ett tag till. Drick som den är eller använd i drinkar.
  5. Kastanjerna? Koka en sockerlag och lägg i dem, häll upp på burk och låt stå lite till. Ät till efterrätter.