Search
Generic filters
Exact matches only

Sichuanbiff

0
Delningar
MAT

Sichuanbiff

sichuanbiff

Sichuanbiff alltså… Jag älskar älskar älskar kinesisk mat men vet att jag inte alls är någon mästare på det. Men klart jag lagar det ändå och successivt lär jag mig. Jag reser genom böcker och bloggar. Visst, det ersätter inte dödsschysst street food i Beijing men å andra sidan så kan jag sitta och vara mallig på svindrygt sätt över att jag nästan aldrig flyger. Ber om ursäkt för det.

Hur som helst så har jag en gång fått den obeskrivliga lyxen att shoppa på Asian Market i Stockholm med Ludvig Sääf och sedan lagade vi mat ihop några stycken. Helt magisk god Hot Pot. Gå ihop några vänner och anlita honom vet jag, det är en riktigt fin upplevelse och är man lite nybörjare så är det faktiskt rätt så bökigt att shoppa i asiatiska butiker. Ludvig är en fantastisk guide och kan prata utrikiska med butikspersonalen.

Till den här maten blir det lite trassliga ingredienser. Det måste liksom bli det ibland. Jag vettefan om jag egentligen ens vill tipsa om några ersättningsprodukter som finns i vanliga butiker för det tar bort så satans mycket av tjusningen med kinesiskt käk, men jag gör det ändå. Det finns rätt många kinesiska butiker i landet och bor man (Gud förbjude) i t ex Edsbyn så kan man alltid internetshoppa.

Dagens mat är starkt influerad av det här receptet. Det du behöver till den här maten som är lite udda är egentligen bara två saker (eller kanske tre).

Kinesiskt risvin

Du behöver kinesiskt risvin. Det är en sån där ständig källa till irritation. Eller det har snarare varit det, men är inte nu längre, tack vare ovan nämnda Ludvig Sääf. Han har tagit in det till oss och det går att beställa via beställningssortimentet hos Sauron-monopolet. Han har två sorter och båda är riktigt bra. Köp dem för att dricka. De lutar åt madeirahållet, men har en nästan buljongartad smak också.

Risvin

Den femåriga är vettigast att köpa om du bara ska laga mat på den, men testa även den åttaåriga.

Nu är det så pass jävligt att det inte går att beställa dem i hela landet. Ludvig har berättat att han skulle gå back om han fixade det och det är så klart inte ok. Det du kan göra åt det är att sitta och avsky vårt monopol. Kanske har du en kompis som ofta åker till Danmark och kan shoppa åt dig där. Kanske har du andra kontakter. Här och här har jag i alla fall skrivit mer om kinesiskt risvin. Det är en hel del gnäll på nykterhetsrörelsen och Systembolaget i stort så känner du att att du är NTO:are så ska du nog inte läsa.

Ställer sig stjärnorna fel och du inte får tag i något risvin så kan du köpa en flarra billig madeira och använda det istället, men det blir inte samma sak.

Chili bean paste

Det här är enklare att köpa eftersom det inte är kontrollerat. Har man ingen kinesisk butik runt hörnet så hittar man det nog på nätet (även om man är en barbar från Edsbyn).

 

Chili bean

Det är en fermenterad chilisås och det finns ungefär en miljard märken. Det finns även med chili och vitlök och den funkar också. Köp en sån burk om ni har chansen. Det är en underbar umamikälla och jag har använt den till allt från ren kinesisk mat till italienska auberginerätter (autenticitetsfascister är nog beredd att mörda mig för det).

Hittar du ingen chilisås så använd olivtapenade blandad med hackad färsk chili. Det låter kanske lite konstigt men det närmar sig verkligen smakmässigt.

Torkad kinesisk chili

Det är såna där små och rätt starka chilis som säljs för typ ingenting i stora påsar i asiatiska butiker. Kan ersättas med färsk chili.

Ingredienser

6 portioner

Marinad och kött

1 kg biff från nöt eller vilt
2 msk ljus kinesisk soja (alt. japansk eller thai)
1 msk risvin (eller madeira)
2 msk potatismjöl
3 msk neutral olja

Woksås

1 dl ljus soja
2 msk risvin (eller madeira)
2 msk chili bean sauce (eller olivtapenade med hackad färsk chili)
1 msk sesamolja
1 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor, pressade
1 msk potatismjöl

Wok

2 msk neutral olja
2 stora morötter, skurna till tändstickor
1 spetspaprika, skuren till tändstickor
6 torkade kinesiska chilifrukter (eller 2 finhackade färska röda chilifrukter)
2 msk sichuanpeppar
2 salladslökar, snedskurna ringar
sesamfrön

Gör så här

Marinad och kött

  1. Skär köttet i remsor, vinkelrätt mot fibrerna.
  2. Blanda ihop resten av ingredienserna och mojsa ner köttet. Låt stå i en kvart.
  3. Stek köttet i oljan på hög temperatur. Det är lite klibbigt så se till att separera köttslamsorna med ett par gafflar. Rör omkring ofta från botten med en stekspade och stek tills köttet får färg.

Sås

  1. Blanda ihop ingredienserna.

Wok

  1. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller wok till medeltemperatur.
  2. Lägg i morötter, paprika, chili och Sichuanpeppar och woka i typ fem minuter.
  3. Häll på såsen och låt det puttra ihop tills det tjocknar lite.
  4. Tillsätt köttet och puttra vidare. Det kan bli rätt så tjockt här men det är lugnt. Det ska vara lite slemmigt liksom. Kör på i typ fem minuter.
  5. Strö över salladslöksringar och sesamfrön och servera direkt från pannan. Gör gärna några fler kinesiska smårätter och servera med ris. Testa också att dricka risvin till maten.