Search
Generic filters
Exact matches only

Eggnog med apelsin, kanel och karamell

1
Delningar
MAT

Eggnog med apelsin, kanel och karamell

eggnog

USA igen. Vår gemensamma svenska kulturella bakgrund av high school-filmer men också landet där jag bodde och pluggade under en tid. Landet som inte missar en chans att fira jul och andra högtider riktigt ordentligt, med sprejsnö och popcornsnöre i plastgranen, färgglatt blinkande Rudolf i trädgården, rocky road och julparfymerade shopping malls. Eller ja, det där är väl även Sverige numer.

Så vi kan väl lika bra importera traditionen att dricka eggnog också, när vi nu ändå håller på och blir låtsasamerikaner? Ok, nu lät jag sur. Det är jag inte, jag älskar verkligen mitt USA! Och ja tack, jag importerar gärna traditioner också, parallellt med sådana vi redan har. I synnerhet mattraditioner!

Jag vet inte riktigt vad den där lilla bittra bitonen består i faktiskt. Kanske sammansmältningen, att vi knappt ens identifierar traditionerna som amerikanska utan låtsas att de är våra? Eller bara en primitiv känsla av att hallå, jag har ju faktiskt levt det här på riktigt. Eller kanske att vi gnäller så fasligt över andra kulturella inslag i Sverige men bara gapar och suger i oss från den amerikanska matningstratten nedkörd i våra strupar, som nån gourmetgås med Stockholmssyndrom.

Äh jag vet inte, jag älskar ju faktiskt mitt USA och importerade mattraditioner i allmänhet. Jag är nog bara lite sur idag. Och här skulle jag ju kunna skriva om hela texten och sno ihop nån kaneldoftande snöpudrad livsstilspoesi istället. Men jag jobbar inte så, det blev så här.

Så eggnog, traditionell juldrink. En stor skål som står i kylskåpet, som dricks tillsammans med släkt och vänner under helgdagarna. Lite som vi dricker glögg. Och ja, som vi ju dricker eggnog. Numer. Denna variant är inte den mest traditionella, även om den är baserad på mitt familjerecept från USA. Jag har smaksatt på lite annat vis med kanel, apelsin och karamelliserat socker. För att jag ville bara, för så himla hårt håller jag inte på andra traditioner än de jag själv vuxit upp med.

Seasons greetings!

Ingredienser

2 msk råsocker
2 msk vatten
1 liten nypa salt
8 dl mjölk
2,5 dl grädde
1 kanelstång
Skalrasp av en apelsin
1/2 tsk vaniljsocker alt använd vaniljstång
5 ägg
2 msk socker eller efter smak
1 liten nypa salt
1,5 dl mörk rom eller efter smak
Riven muskot

Gör så här

  1. Blanda råsocker, vatten och en liten nypa salt i en tjockbottnad kastrull. Hetta upp utan att röra. Först börjar sockerlagen bubbla, sedan börjar den skifta färg till gyllene. Nu går det snabbt och bränner lätt vid, var vaksam. Låt sockerlagen bli gyllene men absolut inte bränd, och inte lika mörk som det smälta sockret man klistrar ihop pepparkakshus med. Det hela går på sekunder när det väl börjar ta färg, så så snart du tänker att nu är det nog färdigt så är det det.
  2. Häll snabbt mjölken i kastrullen så karamellen inte hinner brännas. Lägg i kanelstång och raspa över apelsinskal. Hetta sen upp mjölken långsamt och under omrörning så att det inte bränner.
  3. Separera äggen i gulor och vitor. När mjölken är het och strax under kokpunkten, vispa i gulorna och fortsätt sedan vispa medan blandningen långsamt hettas upp tills den börjar tjockna. Den får absolut inte vare sig brännas eller börja koka. Det ska bli som vaniljsås.
  4. Ta kastrullen av värmen och häll i grädden. Vispa även i vaniljsockret. Ställ på sval yta att svalna. I det här skedet är det bra om smeten får vila en natt i kylskåp innan nästa steg.
  5. Vispa äggvitorna, sockret och en liten nypa salt tills det blir som en ganska fast och fluffig marängsmet.
  6. Häll i rom i mjölk- och äggblandningen och rör om. Känn efter hur mycket rom du tycker blir lagom. Vänd sen ner två tredjedelar av äggvitan. Smaka av med socker.
  7. Häll upp i glas. Klicka marängsmet ovanpå som små flytande öar, nej juligt fluffiga snödrivor! Riv lite muskot på toppen. Happy holidays!

Sugen på mer?