Search
Generic filters
Exact matches only

Råbiff med smak av skog

0
Delningar
MAT

Råbiff med smak av skog

Igår gjorde jag en tidsresa. Vi fick erbjudande om influensavaccination av jobbet och det kändes ju som en bra idé, särskilt så här efter att nyss ha haft nåt influensaliknande under nästan en månad i familjen, först ena ungen, sen andra, sen jag. Vaccinationen skulle göras på Dag Hammarskölds väg 10 B! Två trappor!! Mitt gamla jobb flera år tillbaka!

Så himla märklig känsla att gå uppför stentrappan igen i det stora gula stenhuset Oscar II. När jag vet varenda liten ortoceratit och handen greppar räcket på precis de välbekanta ställena. Jag tittade på mitt gamla rum, såg dörren till fikarummet där vi hade måndagsmöten. Som att vara i ett spökhus! Kalla kårar på vissa platser, andar från förr som hasade runt och rasslade med sina spökkedjor.

Soundtrack från en sommarkurs

Ända sen sekunden då jag såg mitt gamla rum har jag haft en låt i huvudet. Jag gick en sommarkurs i programmering första sommaren på det där jobbet. Jag och en kompis lillebror som också gick kursen fick sitta på kontoret och plugga. Medan vi försökte få till koden lyssnade vi på den här låten som hemsökt mitt huvud sen igår.

Oh baby I like it raw! Och eftersom allt i mitt huvud i nån mån leder till mat så har jag varit sugen på råbiff sen dess. Och ett sånt sug måste ju åtgärdas.

Kött och skogen djuret levde i

Jag använde innanlår av ren. Älg hade också varit ett bra val, i synnerhet som jag tänkte skog när jag gjorde tillbehören. Om du inte har egenjagat i frysen så hör med personalen i köttdisken vad de har som är bra, det brukar vara bättre än att leta efter nån specifik bit. Köttet skar jag i tärningar om 1,5 cm. Jag tycker om en aningen tuggigare råbiff när jag har riktigt bra kött. I synnerhet i de fall då jag kryddar lite mer, vilket jag i och för sig inte gjorde här.

Islandslav har en liten lätt beska. Jag tycker den ger en trevlig brytning. Plus en känsla av skog, vilket var ledstjärnan här. Islandslav eller annan lav är väl inte nödvändigt till detta. Om du inte har eller gillar så ös på med fler chips eller fritera några bitar grönkål istället.

Ingredienser

1 portion

100-200 g gott råbiffkött av älg eller ren. Jag använde innanlår av ren
Några strån grön lök, jag valde kajp
En bit islandslav, renlav eller annan ätlig lav
En äggula
Inlagda trattkantareller
Potatischips
Olja till fritering
Salt och svartpeppar efter smak

Inlagda trattkantareller

2 dl torkade trattkantareller, blötlagda
1,5 dl blötläggningsvatten
2 msk ättika
2 msk socker
1 krm salt
3 kryddpepparfrön
3 svartpepparfrön
1 kryddnejlika
1 lagerblad
1 schalottenlök

Detta räcker till betydligt mer än en portion råbiff.

Potatischips

1 potatis, oskalad
Olja till fritering
Salt efter smak

Gör så här

Inlagda trattkantareller

  1. Blötlägg trattkantarellerna i varmt vatten så det står precis över svampen. Låt svampen stå tills den mjuknat.
  2. Koka upp blötläggningsvatten, socker, ättika, salt och kryddorna. Lägg i svampen och låt koka tio minuter på medelvärme.
  3. Skär löken i ringar. Ta svampen av plattan och rör ner lökringarna. Låt svampen kallna i lagen och ställ sen in den i kylen, helst över natten.

Potatischips

  1. Har du en fritös så använd den. Jag friterade bara en enda potatis här så jag iddes inte krångla med fritös utan hettade upp olja i en liten tjockbottnad kastrull bara. Det går utmärkt att göra så.
  2. Låt skalet vara kvar. Skär potatisen tunt. Torka av skivorna med hushållspapper.
  3. Hetta upp oljan till het och fritera skivorna i omgångar några minuter. Ta upp chipsen och låt dem rinna av. Dra upp värmen ännu lite till och släng i chipsen igen. Denna gång låter du dem bli lätt gyllene och frasiga.
  4. Lägg upp på hushållspapper att rinna av. Salta lätt direkt när du lagt dem på pappret. Saltar du senare kommer saltet inte vilja fastna på chipsen.

Friterad islandslav

Låt laven koka i tio minuter i lätt saltat vatten. Lyft upp den och låt den rinna av på en bit hushållspapper. Fritera laven helt kort i ca 180 grader het olja. Den ska inte få färg, bara blir frasig. Ifall den får färg blir den lätt besk. Testfritera en bit eller två först ifall du är osäker. Ta upp den och låt den rinna av på hushållspapper.

Råbiff

  1. Skär köttet i kuber med ca 1,5 sida. Salta köttet helt lätt. Lägg upp det i en liten hög som du gör en lätt fördjupning i. Placera den hela råa äggulan i fördjupningen, eventuellt i skalhalvan.
  2. Lägg upp tillbehören lite snyggt ikring. Servera genast. En öl till tycker jag passar allra bäst.

Sugen på mer råbiff? Testa råbiff Caesar!