Search
Generic filters
Exact matches only

Råbiff med bea

0
Delningar
MAT

Råbiff med bea

Biff med bea. Så jäkla gott men ibland vill man ha något enklare som inte ställer krav på tajming. Eller som man ids sno ihop på egen hand en vardagskväll, en sån dag då man inte orkar dra fram fritösen ens. Som ikväll. Och nej, det här är ju inte ens bea. Det är en dragonkryddad majonnäs. Men känslan är där. Kött, dragon, fett, friterad potatis…

Jag odlar egen dragon, har en stor rugge ute i trädgården. Den klarar kyla bra och går fint att skörda ifrån långt in på senhösten. Tom nu går det att nypa av en kvist för gröna lakritskryddiga blad att strö över maten.

Min dragonvinäger kommer inte från egen trädgård utan den har min mamma gjort. Hon kan trädgård som ingen annan och hon begriper att odla ätbarheter och ta vara på dem. Varje år får jag en stor flaska riktigt fin hemgjord dragonvinäger så det gäller att hitta användningsområden för den. Mest har jag nog använt den i vinägrett till tomatsallad och till kalla såser och majonnäs.

Nåt annat jag brukar få från min mamma är egenodlade småtomater som halverats, saltats lätt och sen fått halvtorka så de fortfarande har kvar en del köttig fuktighet. Nästan ketchupsöta och alldeles ljuvligt segmjuka är de. Dessvärre är årets skörd slut så jag använde torkade tomatflingor istället. Gott det med om än en uppenbar kompromiss. Vill du så kan du så klart torka köpta småtomater lätt i ugnen men då har vi liksom passerat tanken med det här receptet, enkel snabbmat.

Ingredienser

1 portion

200 g råbiffkött, här blev det innanlår av ren
1 tsk tomatflingor eller egengjorda halvtorkade körsbärstomathalvor
Färska dragonblad, körvel eller slätbladig persilja
Nymald svartpeppar efter smak

Dragonvinägerkokt lök

1 schalottenlök
2 msk dragonvinäger
4 msk vatten
2 korn svartpeppar
1 krm salt
1 nypa socker

Dragonmajonnäs

2 äggulor
2 dl neutral matolja eller mer
1 tsk dijonsenap
1 msk dragonvinäger
1 nypa salt

Friterade potatisstrimlor

1 stor långsmal potatis
Olja till fritering
Salt efter smak

Gör så här

Dragonvinägerkokt lök

I en pytteliten bytta, häll samtliga ingredienser utom löken. Koka upp och låt småkoka medan du skär löken i ringar. Lägg i löken och rör runt lite. Låt koka några minuter tills den ser glansigt genomskinlig ut. Sen låter du löken svalna i vinägerlagen.

Dragonmajonnäs

Majonnäsen kan du antingen sno ihop för hand eller med elvisp, beroende på tålamod. Den elvispade blir fastare och det där är väl även en preferensfråga i denna rätt. Men i korthet så blandar du äggulor, senap, vinäger och salt i en bunke. Sen vispar du i oljan. Endast droppvis först, sen strilar du i väldigt långsamt under vispning så att oljan hinner gå ihop med äggulorna innan du häller på en massa mer. I takt med att majonnäsen börjar få lite tjockare konsistens kan du hälla på i aningen snabbare takt. Men hetsa inte, det är risk att den skär sig då. Något annat som underlättar är om ingredienserna är rumstempererade.

Friterade potatisstrimlor

  1. Skala potatisen om du vill. Dra långa tunna strimlor av potatisen med ett zestjärn eller ännu hellre en sån där asiatisk rivmojäng som man använder till grön papaya. Eller så skär du så tunna strimlor du klarar. Ett knep är att först hyvla tunna skivor med osthyvel och sen strimla skivorna. Du behöver inte använda upp hela potatisen till detta.
  2. Torka av strimlorna hjälpligt med hushållspapper men utan att trycka ihop dem för mycket.
  3. Har du en fritös och ids så använd den. Jag friterade bara en enda potatis här så jag orkade inte böka med fritös utan hettade upp olja i en liten tjockbottnad kastrull bara. Det går utmärkt att göra så när man friterar så här små mängder.
  4. Hetta upp oljan till het och fritera potatistrasslet i små nystan eller ett par större under några minuter. Använd två gafflar till att liksom dra isär och forma potatistrasslet bäst det går medan det friteras. Det ska helst bli snygg volym i trasselsudden. Men alltså, det där låter ju krångligare av beskrivningen än vad det är.
  5. Ta upp potatistrasslena när de är frasiga och gyllene och låt dem rinna av. Ifall de inte är tillräckligt frasiga drar du upp värmen en smula och friterar en gång till.
  6. Lägg upp på hushållspapper att rinna av. Salta lätt direkt när du lagt dem på pappret. Saltar du senare kommer saltet inte vilja fastna på potatisen.

Råbiff med bea

Skär köttet i kuber med ca 1,5 sida. Salta köttet helt lätt. Klicka dragonmajonnäs ikring och lägg på några vinägerkokta lökringar, inte för många eftersom det dragonvinägriga riskerar att ta över alldeles i så fall. Pudra över tomatflingarna och mal lite peppar över. Lägg upp den friterade potatisen i en snygg hög. Några färska dragon- eller andra blad ovanpå det hela.

På bilden är proportionerna lite fel. Jag lade på mer kött sen och även lite till potatis. Men då hade jag redan börjat äta och orkade inte böka med foto igen.