Search
Generic filters
Exact matches only

Pav, indiskt mjukt bröd att fylla

0
Delningar
MAT

Pav, indiskt mjukt bröd att fylla

Pav är ett luftigt mjukt bröd som är helt perfekt att fylla! Brödet är indiskt och används till bl a vada pav, svingod potatisburgare på bilden nedan. Men alltså… Det smakar bröd. Gott bröd! Och det funkar lika bra till frukost eller till fiskburgare med dill eller vad man nu behagar göra av dem. Dessutom lättbakat vilket passar mig som har fokus på fyllningen.

Fyra saker är viktiga för brödets karaktär:

 • Bearbeta degen ordentligt.
 • Forma till bullar som sitter ihop men lätt kan brytas loss.
 • Jäs ordentligt.
 • Pensla före och efter så brödet blir mjukt och blankt.

Vada pav, pav tillsammans med potatisburgare och chutney.

Det finns mer indisk mat på Feeders, rätt mycket faktiskt. Inläggen hittar du på den här samlingssidan.

Ingredienser

12 portionsbröd

3 dl ljummen mjölk
2 tsk socker
1/4 förpackning jäst
1 ägg
7 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 msk smör

2 msk mjölk
2 msk smör, smält

Gör så här

 1. Häll fingerljum mjölk i en bunke. Tillsätt salt, socker, smulad jäst, ägg och vetemjöl.
 2. Kör med elvisp med elkrokar i sex åtta minuter. (Jag glömde ju kolla tiden så klart…) Tillsätt två msk smör och kör ett par minuter till. Degen ska vara mjuk och elastisk och släppa från bunkens kanter.
 3. Låt jäsa i 40 minuter till en timme. Här beror det på hur varmt det är i köket, ju varmare desto kortare tid. Men degen ska i alla fall jäsa och öka i storlek.
 4. Sätt ugnen på 180 grader.
 5. Smöra en större form. Antingen en rund tårtform där kanske inte hela degen ryms, eller en rektangulär lite större form. Överbliven deg bakas lätt ut och gräddas i annan form.
 6. Dela degen i tolv delar och rulla varje del till en boll. Försöka att inte arbeta degen alltför mycket i det här skedet.
 7. Placera bollarna en bit ifrån varandra i formen, men så pass nära att de kommer jäsa ihop. Använd så många som ryms i formen. Resten får användas på annat vis, i en separat form som gräddas samtidigt eller sparas i kylskåp till annat.
 8. Pensla bollarna i ordentligt med ljummen mjölk och täck över med plastfolie. Låt stå att jäsa i en dryg halvtimme. De ska öka ordentligt i storlek och gärna jäsa ihop. Exakt tid beror på värmen i köket.
 9. Degen är jäst för andra gången, penslad och placerad i ugnen.

 10. Grädda formen eller formerna med bröden i runt tjugo minuter tills bröden är vackert mörkt gyllene på ovansidan.
 11. Ta formen ur ugnen och pensla brödet med generöst med smält smör. Täck med en fuktig handduk och låt brödet svalna i formen under handduken.
 12. Brödet penslas med smör

 13. Vid servering bryts de individuella bröden loss och delas på mitten, och fylls till vada pav, indisk potatisburgare, eller på annat vis.