Search
Generic filters
Exact matches only

Spaghetti med agretti

0
Delningar
MAT

Spaghetti med agretti

Först tänkte jag inte ens göra den här rätten för det lät så löjligt, trots att det rent kulinariskt är en uppenbart svinbra kombination. Spaghetti med agretti. Facile come una plätti! Alltså… Men så sade Anders att det är ju ett jättebra namn på ett blogginlägg! Så här är vi nu. Och det är verkligen en otroligt bra rätt.

Agretti, italiensk sodaört, är en lustig och väldigt trevlig grönsak. Det är en suckulent som påminner om glasört men har tunnare strån. Smaken har av andra beskrivits som en blandning av sparris och spenat med en lätt sälta och det stämmer inte helt illa faktiskt. Men även om smaken är väldigt fin så är det struktur och konsistens som sticker ut. De saftiga lätt knapriga trådarna är verkligen annorlunda och svingoda!

Nyskördad agretti

Jag trodde den skulle vara svår att odla men inte då. Försådd inne och sen planterade jag ut de ynkliga små stråna i fin jord så snart det var frostfritt. Sol, vatten, näring och plötsligt finns mer än jag hinner med att äta?! Ju mer jag skördar desto mer växer den!

Agretti är väldigt god som den är, snabbtillagad med lite olivolja och nån smaksättning. Det man inte vill göra är att döda en så fin grönsak med för mycket kryddor, ingredienser och annat som händer. I den här rätten smaksätter jag enkelt italienskt med sardeller, vitlök, chili och citron, och lägger till spaghetti så det blir en hel maträtt.

Annat italienskt i säsong

Ingredienser

2 portioner

150-200 g pasta
Ett rejält knippe agretti, helst lika mycket som den torra pastan
2-3 msk olivolja
2 färska vitlöksklyftor
4-5 sardeller eller motsvarande mängd sardellkräm
1/2 tsk harissa eller annan chili
Skalrasp från en hel citron
Salt och peppar efter smak
Citronhalva att pressa över

Mängderna går så klart att bra justera beroende på hur hungrig man är och hur mycket agretti man har tillgång till.

Gör så här

  1. Hetta upp olivoljan i en stekpanna på medelvärme. Stek den tunnskivade vitlöken långsamt tills den mjuknar. Tillsätt sardeller, harissa eller annan chili och citronrasp (det gula rivet från skalet). Mosa sardellerna med baksidan av sleven medan de mjuknar i oljan.
  2. Rensa agrettin från eventuella hårda stjälkar. Förväll den ett par minuter i kokande lättsaltat vatten, häll av och spola i kallt vatten så den svalnar. Låt rinna av.
  3. Koka pastan al dente lite knappt. Låt rinna av men spara ett par dl av kokvattnet.
  4. Häll en knapp dl av kokvattnet i pannan med den smaksatta oljan. Höj värmen nåt snäpp tills det bubblar. Tillsätt spaghettin och agrettin och låt det värmas på under omrörning. Provsmaka hur pastan känns och låt den puttra lite till om det behövs. Om det verkar bli torrt tillsätter du lite mer av det sparade kokvattnet.
  5. Smaka av med peppar och salt. Servera på varma fat och pressa över citron efter smak över.