Search
Generic filters
Exact matches only

Glutenfri pizza

3
Delningar
MAT

Glutenfri pizza

glutenfri pizza

Jag är glutenintolerant och jag hatar det. Min diagnos fick jag för ungefär tio år sedan och dessvärre har jag inte glömt hur gott det är med vetemjölsbaserad mat. De glutenfria alternativen är oftast knappt ätbara och i bästa fall jämförbara med de sämsta glutenprodukterna. Så är det t ex med pasta där jag tycker att Barillas glutenfria är bäst och den ligger väl i paritet med de sämsta sorternas glutenpasta. Glutenfri pizza har jag laborerat med i massor av år och de flesta pizzadegarna är fullständigt oätbara, de tål inte vätska alls så de slammas upp av fyllningen. Nåväl, äntligen har jag hittat ett bra recept! Jag ska inte ljuga, det är långtifrån lika gott som bra pizzadeg bakad på vetemjöl, men det är ändå riktigt god pizzadeg.

Nu vet jag att jag kommer få mothugg och tips på en massa andra degar. Ni har säkert också bra degar och ingen skulle bli lyckligare än jag om det fanns en ännu godare variant. Kruxet är liksom att gluten behövs för att få till rätt karaktär på degen. Skorpan, segheten och hela tuggkänslan. Dessutom är vetesmaken underbar. Det där är saker som det nästan skulle vara värt att bli sjuk en vecka för.

Jag tänker inte orda så mycket mer utan istället hoppa direkt på receptet. Fyllningen skiter jag i att skriva ner recept på, sånt fixar ni på egen hand. Pizzan på bilden är i alla fall hemskt enkel. San Marzano-tomater på burk som jag krossat med handen och brett ut på botten. Massor av buffelmozzarella och parmesan samt kryddat med skitbra svartpeppar (Vinh Linh), oregano och salt. Efter gräddning lade jag på prosciutto och färsk basilika och jag pepprade också lite extra. Det kan vara hemskt gott med enkel pizza.

Receptet är starkt inspirerat av det här receptet på glutenfritt naanbröd, men jag har trixat lite med proportionerna. Jag skriver också ut vilken glutenfri mjölmix jag använder eftersom de skiljer sig lite åt. Generellt så tycker jag att Finax mjölmix är klart bäst.

Mer än glutenfri pizza

Alla recept jag skriver ner är faktiskt glutenfria men jag glömmer ofta att tagga dem som det. Här hittar du i alla fall några fler glutenfria recept.

Ingredienser

4 portioner

2 dl mjölk
1 ägg + en äggula
1 dl turkisk yoghurt
2 msk neutral olja
8+2 dl glutenfri mjölmix (Finax)
1 tsk fiberhusk (eller psyllium)
2 tsk salt
1 msk strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk torrjäst

Gör så här

  1. Blanda mjölk, ägg (+äggula), yoghurt och olja i en bunke och värm försiktigt till fingervarmt.
  2. Blanda alla övriga ingredienser i en bunke men spara 2 dl mjölmix.
  3. Vispa ner de torra ingredienserna i degvätskan och rör sedan ordentligt med en träslev. Tillsätt mer mjölmix om du tycker degen är klibbig och jävlig. Klibbig och jävlig kommer den vara till viss del ändå men det finns ju grader i helvetet.
  4. Lägg degen i en bunke och låt jäsa i två timmar.
  5. Sätt ugnen på 300°C.
  6. Mjöla bänken du ska jobba på och dela upp degen i fyra delar. Svär lite över degen för att den är klibbig, den kan eventuellt bli bättre av det. Jag gör det i alla fall jämt.
  7. Baka ut fyra pizzor och ta hjälp av rikligt med mjölmix för blodtryckets skull.
  8. Lägg på fyllning och grädda dem sedan en och en tills pizzan ser fin ut, det tar mellan 5-10 minuter, helt beroende på ugn, så var på hugget.
  9. Klart!