Search
Generic filters
Exact matches only

Pineapple weed, en lite hårdare likör på gatkamomill

0
Delningar
MAT

Pineapple weed, en lite hårdare likör på gatkamomill

Det låter alltid häftigare på American. ”Gatkamomill” säger bara töntiga botaniker och tanter som ska göra likör. Street camo säger vi med attityd! Eller ok, pineapple weed. Det heter den på riktig engelska, f ö en googling som ger många träffar med andra örter.

Jag har alltså plockat gatkamomill och gjort en örtig grön likör med jättefin mjuk smak av blommig artificiell ananas. Och efter att jag kom hem från utflykten möttes jag av glina på gården, ungar som jag bjudit på glass och sett passera Babblarna och Frost och som nu plötsligt blivit jättestenhårda och orten, som gestikulerar med händerna och pratar kokain och aina. Wallah, vi går och gungar jag svär!

En massa gatkamomill about to get liquored

Men det är ok när man är liten. Det är sött med växande barn som testar lite för stora hårda utklädningskläder. Det är betydligt jobbigare när man är vuxen och försöker låta häftig med lånat språk, och det oavsett inom vilken samhällssfär. Svenska entreprenörer som lajvar big shot businessmen genom att haspla ur sig corporate bullshit like them big boys over there är bara J-Roc i kostymversion.

En imponerande lång husbil

Jag kom även hem från utflykten till en granne som byggt ut genom att köpa en lååång husbil modell sticka ut på gatan en dryg meter. Jag omfamnar det. Det är sommar. Welcome to Sunnyvale! Have some pineapple weed!

Mer drickbart med örter

En kvist gatkamomill

Följ oss gärna på instagram! Mer mat och en massa prat.

Ingredienser

1 liter blommor och blad av gatkamomill, väl avsköljda
5 dl vit osmaksatt sprit
4 dl socker
4 dl vatten

Jag har tagit stöd i detta recept.

Gör så här

  1. Se till att skölja av gatkamomillen ordentligt. Den växer vid vägkanter, på grusplaner och liknande så den är ofta sandig. Låt den gärna ligga i blöt i en bunke för att vara säker att den blir ren. Rensa bort alla vissnade eller fula växtdelar.
  2. Lägg hälften av gatukamomillen i en ren glasburk och häll över spriten. Sätt på locket. Låt stå på diskbänken ett par tre dagar. Det ska dofta gott av kamomill när du gläntar på locket. Skaka om burken lätt några gånger under tiden. När spriten tagit smak ordentligt och den doftar gott silar du av den från växterna.
  3. Den andra hälften av kamomillen lägger du också i en burk vid samma tillfälle, men med sockret. Skaka om ordentligt så att växterna täcks. Låt stå tills nästa dag. Häll över de sockrade växterna i en kastrull och tillsätt vattnet. Låt dem koka upp och sen sjuda försiktigt i ett par tre minuter. Ta kastrullen från värmen och låt den svalna med lock på och sen stå och dra över natten. Sila av även sockerlagen från växterna.
  4. Blanda de båda vätskorna i lika proportioner, men se till att smaka av så att det blir så sött som du föredrar. Det går även att hälla på lite mer osmaksatt sprit om så önskas. Jag tycker själv att det varierar hur mycket örtkryddor generellt smakar och smakar av sig, och sen har man ju olika smak också. Häll över på flaska.
  5. Både sockerlag och sprit står sig även för sig själva. Sockerlagen går att använda till efterrätter eller drinkar, och den smaksatta spriten är en utmärkt drinkingrediens.
  6. Drick likören som den är med is eller använd som drinkingrediens. Den är fin att blanda med t ex prosecco och kanske en skvätt limoncello.