Search
Generic filters
Exact matches only

Don’t waste thyme

1
Delningar
MAT

Don’t waste thyme

Tiden hörni, ta vara på den. Vi har bara ett liv. Det känns som en så platt sak att skriva men jag menar det så innerligt. Usch så många viktiga nära jag förlorat och så mycket roligt vi inte hann ha ihop. Och ständigt påminns man.

Tiden just nu är underbar! Skördetid. Jag försöker ta vara på den också. I min lilla trädgård odlar jag konstigheter jag inte får tag på på andra vis och sånt jag använder ofta. Som kryddor. Allt från obskyra peruanska örter till hemtama självklarheter som timjan. I år verkade just timjan trivas alldeles särskilt bra och blev stor, fin och smakrik.

Ibland får jag för mig att göra likör trots att jag egentligen inte dricker så mycket sånt. Just i iver att ta vara på, men också av ren experimentlusta. Årets mest lyckade experiment hittills är en timjanlikör med sydfransk känsla. Nästan bara timjan men jag petade även i några små blad av andra kryddörter. Smaken blev nästan osannolikt fin, likaså färgen. Så grön! Jag har ingen aning om hur länge den håller sig så här vacker, men den första omgången har hållit oförändrad i en månad i alla fall.

Sånt här gör inte jag med ett mätglas i hand. Jag plockar lite, doftar lite, häller i en skvätt. Receptet blir därefter. Och det här borde verkligen alla göra, på precis samma vis. Likören blir ljuvligt god precis som den är, iskall i ett litet glas med frostade blommor. Eller så kan man göra en drink av den.

Det blir kortfattade beskrivningar nu för det är inte så himla noga. Och så tiden, just ikväll vill jag ha den till annat än detaljpet.

Ingredienser

Timjanlikör

Vit stark sprit

Rejäla kvistar fin timjan som vuxit utomhus. Nej, tänk inte ens på sån där anemisk liten kruka köpt i matbutik! Men kanske apelsin- eller citrontimjan?

Eventuellt lite av följande som jag använde: Citronverbena, salvia, lite stjälk av kvanne, gröna frökapslar från spansk körvel

Sockerlag. Du väljer själv styrka här genom att göra sockerlagen mer eller mindre söt. Jag föredrar en inte alltför söt likör.

Don’t waste thyme

2 cl gin
1 cl timjanlikör
1 cl pressad citron
1 stänk maraschino

Gör så här

Timjanlikör

Peta ner så mycket timjan du kan i en flaska. Peta även i några andra kryddörter om du har och vill. Fyll upp med vit sprit. Låt stå i kylskåp ett par tre veckor. Häll av den gröna spriten och blanda med lika mycket sockerlag som sprit. Häll upp på flaskor.

Don’t waste thyme

Skaka med is. Sila i kylt cocktailglas eller annat vackert glas. Dekorera med en kvist timjan.