Search
Generic filters
Exact matches only

Japanska kroketter på surströmming

5
Delningar
MAT

Japanska kroketter på surströmming

Jag älskar verkligen surströmming! Minns som liten när ungarna på gården tävlade om vem som vågade gå närmst burken. Jag gick dit, stod kvar. Bad att få smaka. Och åt och åt och åt.

Att göra kroketter är en fantastisk introduktion till nybörjare och i så fall kanske man vill lugna sig en smula med fiskinnehållet. Eller inte. Mina ungar fick provsmaka utan att jag egentligen trodde de skulle gilla så jag hade inte tagit några hänsyn alls vid smaksättningen. Men de malde i sig förvånande många och bad om fler! Men annars är det en bra idé att anpassa hur kraftig smak man vill ha på sina kroketter, en lätt kryddning bara eller med ordentlig smak. Jag valde att göra mina ganska starka i smaken, som smakrika munsbitar till en öl.

Kroketter förresten, friterade panerade bollar. Egentligen kallar jag de här för korokke eftersom de är inspirerade av den japanska varianten av krokett. De är panerade i pankoströbröd som blir väldigt krispigt och dessutom snyggt, och jag tillsatte en liten skvätt sesamolja till frityroljan för en subtil japansk känsla.

Surströmming passar alldeles utmärkt i japansk mat tycker jag. Det finns en del liknande mat i Japan, om än kanske inte med riktigt samma kraftiga doft. Men i norra Japan där jag pluggade åt vi diverse fermenterade fiskvarianter, kanske främst rå bläckfisk i egna inälvor. Väldigt gott men inte för alla. Det finns också en lustig mat som heter natto som görs av sojabönor, doftande och liksom slemtrådiga. Inte heller för alla men en stor favorit hos mig.

Det går ju att dundra på än mer med det japanska, med kanske ingefära och små bitar av skogsöron. Jag testar nog det nästa gång. Men när det gäller surströmming vill jag själv helst inte ha för mycket som kamouflerar smaken. Mandelpotatis, lök och inte så mycket mer ska det vara för att passa mig.

Den som vill kan dippa i gräddfil. Jag gjorde inte, men det passar fint till.

Mer japanskt:

Ingredienser

Tio goda och inte alltför stora potatisar. Jag använde mandelpotatis.
3-4 surströmmingar
2 mindre lökar, jag använde schalottenlök
1 msk olja
Nymalen svartpeppar
2 ägg
3 dl mjöl
3 dl ströbröd, helst japanskt panko
Olja till fritering
1 tsk sesamolja
Ett knippe gräslök, finhackad

Gör så här

  1. Koka potatisen, skala och låt kallna. Mosa potatisen.
  2. Finhacka löken och stek den genomskinlig och lätt gyllene i oljan.
  3. Rensa surströmmingen. Ta din tid, njut av doften! Skär i mindre bitar.
  4. Blanda potatis, lök, surströmming och ett par matskedar finhackad gräslök. Mal i lite svartpeppar. Blanda eventuellt i lite surströmmingsspad också så att moset håller ihop och blir formbart. Provsmaka! Välj själv dina proportioner men smeten ska hålla ihop utan att bli alldeles för lös.
  5. Forma små runda lätt platta kroketter av potatissmeten. Vänd dem i vetemjöl. Hit kan kroketterna lätt förberedas nån dag innan. Men frys helst inte in dem, konsistensen på potatisen förlorar för mycket på det.
  6. Knäck äggen i en djup tallrik. Vispa upp dem lätt med en gaffel. Häll en tredjedel av pankoströbrödet i en annan djup tallrik. Vänd kroketterna i ägget. Lyft sen över dem, några i taget, till pankotallriken. Häll lite ströbröd över och vänd sen bitarna omsorgsfullt så de täcks alldeles. Upprepa tills all smet är slut. Även hit går det bra att förbereda innan, så att bara en snabb fritering ska till innan det är matdags.
  7. Fritera några bitar i taget i het olja, gärna med en liten tillsats av sesamolja för en lätt japansk känsla. Bitarna ska bli varma och få en fin gyllene yta. Men de är redan tillagade inuti, så bekymra dig inte om det.
  8. Låt de färdiga kroketterna rinna av på hushållspapper innan de läggs upp på serveringsfat. Strö hackad gräslök över. Ät till en japansk öl.