Search
Generic filters
Exact matches only

Mamma Mia, en pizzashot!

2
Delningar
MAT

Mamma Mia, en pizzashot!

pizzashot

Pizzashot ja… Det började med fantasier om ostfondue på bussen hem efter jobbet. Man har ju i vitt vin och en liten skvätt kirschwasser eller annan sprit. Tänk om man kunde ha i mer? En ostdrink! Som en kopp varm choklad fast med ostsmak och sprit.

Jag bollade tankarna med Anders under resan. En matlagande kemist och die hard entusiastisk kompis är en sån himla tillgång i sådana här lägen! Gjorde några googlingsförsök men det är inte helt lätt att hitta recept på ostdrinkar med sökningen ”cheese drink”. Mest bara en massa vinförslag.

Kirschwasser, finns det på bolaget? Kanske använda calvados? Kryddost och brännvin, det är ju en solklart bra kombination. Det fick bli första försöket.

Så fort jag kom hem var det bara att köra igång. Dåligt tålamod så jag slängde in ost och sprit i mikron, samtidigt som min ena dotter ropade ett missnöjt ”Mammaaaa!!” vartannat andetag. Några sekunders bristande uppmärksamhet och det hann bli för varmt och skära sig. Men jag hällde upp i ett snapsglas ändå och provsmakade. Inte helt perfekt ska erkännas. Mer som returen på en tonårsfylla gone really bad.

Sen världens geniidé: Pizzashot!! Plötsligt föll allt på plats. Fulost, för osten måste ju vara len och fin men inte fasen fanns tålamod att invänta nån beställning av natriumcitrat. Tomatjuice, den där baconvodkan jag gjorde förut. Och så lite oregano på det.

Och himmel så gott det blev! Len varm ostighet som bryts av av sötsyrlig tomat, oregano, en lätt rökighet. Pizza kort sagt. Hela festen i en drink – från värmande fördrink till en Mamma Mia dagen efter.

Om du är noga med en allsidig kost så tar du nån gång under kvällen en rabarberdrink, så har du i princip fått i dig en fruktsallad också.

Receptet är inte helt utarbetat än men jag lägger upp skissen ändå. För det här är ju så bra.

Ingredienser

Fulost, sån där fyrkantig orange eller blekgul smältost i inplastade skivor alltså
Baconvodka, enkel att göra själv genom att låta några skivor stekt bacon dra i vodka
Ev grädde
Tomatjuice, nån riktigt bra sort
Vodka
Tabasco
Oregano

Gör så här

I korthet:

1. Värm tomatjuice med en ordentlig skvätt vodka och nåt stänk tabasco. Det ska bli hett men inte koka.

2. Värm försiktigt ost och en liten skvätt baconvodka, det får absolut inte börja koka. Eventuellt även en skvätt grädde, det blev lite olika med olika varianter av ost och jag har helt enkelt inte testat klart detta.

3. Häll 2 delar av tomatjuicen i ett snapsglas, gärna värmt. Häll 1 del baconostsås över så att den flyter ovanpå.

4. Pudra över lite oregano.

5. Drick utan att invänta att din pizzashot svalnar.

6. Snacks till? Tja, breadsticks lär ju passa om man säger. Annars kanske buffalo worms a la Pete? Fast en pizzashot klarar sig faktiskt fint på egen hand, drink och mat i ett ju.

Gillar du oss? Gå då gärna in och gilla oss även på Facebook, Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.