Search
Generic filters
Exact matches only

Grilled Cheese med ädelost, bacon och chips

5
Delningar
MAT

Grilled Cheese med ädelost, bacon och chips

grilled cheese

Gott folk, nu ska ni göra macka. Grilled Cheese har blivit namnet på det som förr kallades toast och jag säger nog helst ”dubbelmacka” eftersom jag är en gammal stöt. Nåja, nu kör vi grilled cheese eftersom det är gängse benämning.

En viktig sak när man gör Grilled Cheese är att inte trycka ihop mackan mer än nödvändigt. Tidigare har jag gjort såna här i en vanlig mackgrill och en sån klämmer ju mackan utav helvete. Då blir den inte så snygg (snygg macka = viktigt!). Nu har jag skaffat mig en sån där bordsgrill (det är ett testexemplar som jag fått). De är rätt finurliga just för mackor och även för att göra snygga grillränder på diverse grönsaker och dylikt. Däremot tycker jag att de är sådär för kött och fisk. Värmen är helt enkelt inte tillräckligt hög. Jag vill steka eller grilla knallhett när jag fixar ytan och det går inte riktigt med en sån här mackapär.

En till macka

Sugen på fler mackor? Det är ju ändå perfekt mat att ta med sig ut i sommarvärmen. Här har ni ett recept på en svulstig köttmacka.

Ingredienser

2 portioner

4 skivor formfranska
4 tunna tomatskivor
2 gula lökar, tunt skivade
1 msk smör
salt och svartpeppar
1 msk lönnsirap (kan uteslutas eller ersättas med lite socker)
4 skivor bacon
ädelost, i skivor
port salut, i skovor (port salut smälter snyggt och blir läckert trådig)
En rejäl näve såna där grova, hårt friterade, naturella chips (typ Naturchips)
Hellmanns majonnäs

Gör så här

  1. Börja med att karamellisera löken. Det Här ska ta tid för att det ska bli riktigt gott. Stek lökskivorna i smör och lönnsirap. Salta och peppra lite. Låt dem stå på medeltemperatur i minst 30-40 minuter. Rör om ofta. Genom långkörning får vi fram mer umami (fyllig smak) och även sötman blir tydligare.
  2. Stek bacon på medeltemperatur i lite olja. De ska liksom friteras i sitt eget fett. Fortsätt tills de är knapriga och fina.
  3. Nu kan vi montera macka. Gör det i den här ordningen: Underbröd, tomatskivor, karamelliserad lök, ädelost, port salut, bacon och sist en bunt chips. Avsluta med överbrödet och bred sedan ett tunt lager majonnäs på båda utsidorna om brödet. Kladdigt och härligt.
  4. Grilla eller stek mackorna. Tryck inte för mycket på dem.