Search
Generic filters
Exact matches only

Rosig rabarber

0
Delningar
MAT

Rosig rabarber

Den här drinken är rakt av inspirerad av den här goda vårefterrätten. Efterrätter är inte riktigt mitt område, varken att laga eller äta. Men hur i hela friden skulle man kunna motstå rosig rabarber med kardemumma och libbsticka?! Nej just. Det var egentligen efterrätten jag ville ha, men idag är en grilldag och jag hinner väl inte göra efterrätt om jag ska stå och glo på en hoprullad fläsksida? Viktig uppgift har jag förklarat för familjen.

Det enda som är krångligt med den här drinken är att komma komma ihåg att göra rabarbersirapen innan du plötsligt blir jättesugen på en drink/efterrätt. Dagen innan duger men min har fått stå i två dygn. Jag har gjort kokt sirap annars men tycker om smaken på den råa, plus att den blir klarare utan det där lite disiga. Som om det spelar nån roll sen när man blandar den med grädden i och för sig… Men du kanske vill använda resten av sirapen i en annan drink eller som saft?

Du vill nog ha något att tugga på till drinken också. Varför inte frasigt laxskinn?

Följ gärna Feeders på insta, @feeders.se.

Ingredienser

Rabarbersirap

3 stjälkar rabarber, ju rosigare desto bättre
2 dl socker
6-10 droppar rosenvatten
1 krm kardemummafrön, försiktigt krossade
1/2 dl vatten

Drink

2 cl rabarbersirap
4 cl vodka
2 cl grädde
5-6 isbitar
1 utslagen nyponros eller en späd stjälk libbsticka

Gör så här

Rabarbersirap

1. Skiva rabarbern så tunt det bara är möjligt och lägg skivorna i en skål. Häll över sockret och rör runt.

2. Låt stå minst ett dygn, gärna två. Vätskan dras ur rabarbern och blir till god vackert rosa sirap.

3. Koka upp vattnet med kardemumman. Låt stå och dra en timme.

4. Häll kardemummavattnet och rosenvattnet över rabarbersirapen. Rör runt.

5. Sila över i en flaska. Förvara svalt, den borde hålla någon månad i kylen. Men du dricker ju upp den innan.

Drinken

1. Välj ett fint ganska litet glas. Häll i is. Stick i en liten späd kvist libbsticka ifall du använder.

2. Häll över 2 cl rosa rabarbersirap, sen 4 cl vodka. Därefter häller du försiktigt i grädden. Låt grädden flyta ovanpå när du serverar vara så man ser det klara rosa under. Lägg i en nyponros om de hunnit börja blomma.