Search
Generic filters
Exact matches only

Praliner av selleri med kanderade valnötter, blad och ost

0
Delningar
MAT

Praliner av selleri med kanderade valnötter, blad och ost

Det här är enkel och förhållandevis billig mat presenterad på lite festligare vis, som små praliner. Tror ni mina ungar var lite mer entusiastiska över selleri än vanligt? Jag = slug mamma.

Jag visste ju hur läget skulle vara där på fredagen efter jobb och skola, inte oceaner av ork och tålamod. Så jag förberedde sellerin kvällen innan så det mest bara var att rulla bollarna och lägga upp på fredagskvällen. Även om jag gillar matkrångel så är jag gärna utan det i vissa lägen.

Servera pralinerna med små vackra blad och generöst med ostkuber till en drink, till förrätt, på en buffé, som grönsak till nån rätt av viltfågel kanske.

Jag fjantade till det med en droppe riktigt bra äppeljuice i varje daggkåpeblad eftersom jag är alldeles våryr nu och eftersom äpple passar så fint till i smaken. Ni förstår ju effekten i kvällssolen, solblänket i dropparna… Jodå, jag är väldigt nöjd över den detaljen. Men annars gärna något annat äppligt till, ett glas bra äppeljuice, en fin cider, calvados… Tycker jag, men du gör ju så klart som du behagar.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

1 liten rotselleri eller en halv större
50 g smör
Nymald svartpeppar
Salt

2 dl valnötter
1 dl socker, nån fancy gyllenfärgad variant om du råkar ha

Dekorativa gröna blad, jag använde späda blad av daggkåpa men annars kanske vattenkrasse, mache, vad som nu ser trevlig ut i trädgården eller affären.
Ostkuber efter smak, jag använde 200 g comté

Gör så här

1. Skär sellerin i ganska grova bitar. Klicka över smöret, salta, peppra generöst med nymald svartpeppar.

2. Rosta i ugnen i 200 grader värme under kanske 40 minuter. Bitarna ska bli genommjuka men inte brända. Exakt tid i ugnen beror bl a på hur tät sellerin är i konsistensen. Jag glömde faktiskt kolla exakt hur länge mina bitar var inne men från tandborstning innan nattning av ungarna till ”just ja, sellerin!!” mot slutet av godnattsagan. Det är inte jättenoga faktiskt, tio minuter hit eller dit, stick med en gaffel och känn efter om de mjuknat bara.

3. Häll över selleribitar och smör i en bunke och stavmixa massan hyfsat slät. Smaka av med salt. Ställ kallt till senare. Jag gjorde detta dagen innan för att kunna sno ihop en god förrätt utan krångel till fredag kväll, men att göra på eftermiddagen och servera som förrätt på kvällen funkar ju fint.

4. Häll socker i en liten panna, ett tunt lager över hela bottnen. Häll valnötshalvorna jämnt fördelat över sockret. Värm på medelvärme, kanske lite högre. Rör inte sockret, ha lite tålamod och glo på det bara. Inte för het panna ändå för det går snabbt när sockret väl börjar smälta. Du hinner knappt rusa ut ur köket och skrika åt ungarna att inte dra igång tv:n igen innan sockret svartnar och brandvarnaren drar igång. Om det händer, svär och börja om. Så krångligt är det ändå inte.

5. Rör inte om! Fortsätt titta på sockret som sen plötsligt smälter och börjar bubbla.

6. När allt socker verkar smält och har en fin gyllene färg, som ljus sirap, skakar du om pannan lite så att valnötshalvorna täcks någorlunda av sockret. Det är inte så noga hur det går med det momentet, allt ska ändå hackas sen. Men har du en bra knyck på handen, tänk pannkaksvändning, så har du fina gyllenblanka nöthalvor när du är klar. Ta pannan från plattan och häll upp nötterna på ett kallt fat att svalna helt. Ett smörpapper kan vara bra, så de inte fastnar.

7. Hacka de avsvalnade nötterna. Inte till ett fint pulver, inte jättegrovt heller.

8. Rulla bollar av sellerimassan. Tänk chokladbollar. Rulla bollarna i nöthacket. Hur många bollar det blir och hur många bollar nöthacket räcker till beror på hur mycket selleri du använt och hur stora du gör bollarna. Ingen exakt vetenskap detta. Men rulla så många bollar du vill och kan. Eventuell selleri som blir över är fin på macka sen, eventuellt överblivet nöthack kanske på glass.

9. Servera bollarna direkt eller senare med blad och ost, gärna med något äppligt till. Pralinerna håller fint i kylen i några dagar även om sockret kan mjukna.

Ett annat bra förrättsgodis om du är sugen på ännu lite äppligare smak är anus med anis.