Search
Generic filters
Exact matches only

Strömming och potatismos på italienska

0
Delningar
MAT

Strömming och potatismos på italienska

strömming

För bra precis två år sedan lagade jag och skrev det här receptet, Köttbullar som Al Capone. Jag skulle gissa att det är det av mina recept som faktiskt lagas mest av andra. Jag kan så klart inte veta, men jag har i alla fall fått en massa uppskattning för det och det är skitkul. Strömming och potatismos på italienska är fanimej en värdig uppföljare.

Okej jag fattar att det är satans mycket enklare att lura i ungarna köttbullar än strömming, men det är ingen ursäkt. Klart ungarna ska äta strömming. Du med för den delen. Strömming är fantastiskt, men man ska nog ta det lite lugnt med den då Östersjöfisken är lite halvobra att sätta i sig för stora mängder av. I synnerhet om man är sugen på att vara fertil ett tag till.

Det här är lättlagad mat. Visst ska såsen puttra lite, men som vanligt tycker jag du ska göra en dubbel sats och lägga det som blir över i frysen. Plocka fram såsen, stek ett par skivor bacon och ät den sedan med pasta. Använd i en lasagne eller rör ut den med lite creme fraiche och dippa chipsen i den… Det är en väldigt användbar sås.

Ett litet krux finns det dock här – paprikapurén. Det är en produkt som jag blivit alldeles kär i de senaste åren. Den kan finnas i vanliga butiker, men finns garanterat i de orientaliska affärerna. Har du ingen paprikapuré så dubbla bara mängden tomatpuré, men jag måste ändå rekommendera er att köpa. I morgon kommer ett recept på kebab, och även där kommer jag använda paprikapuré till såsen. Väldigt användbar produkt.

Avslutningsvis tänkte jag svära lite över matfotografering. Fy fan vad jag avskyr det. Igår höll jag på och åbäkade mig i tamefan en halvtimma och ändå blev det inga bra bilder. Det hjälper ju inte heller direkt att klockan var rätt mycket, jag var skithungrig och och dessutom småberusad. Ber om ursäkt för halvrisig bild, det var det bästa jag kunde åstadkomma under de där förutsättningarna. Jag snubblade och ramlade rakt på en kasse öl som åkte ner i halsen på mig. Inte mitt fel alltså.

Ingredienser

4 portioner

Tomat- och paprikasås

1 schalottenlök, extremt finhackad
4 sardellfiléer (mosade till en kräm)
50 g smör
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl paprikapuré (eller ytterligare 0,5 dl tomatpuré)
2 dl vitt vin
3 dl vatten
1 msk citronsaft
Salt, svartpeppar och socker

Strömmingen

500-600 g strömmingsfiléer
10-15 sardellfiléer (mosade till en kräm)
2 dl mjöl (glutenfritt funkar fint)
2 ägg, lätt uppvispade
2 dl ströbröd (glutenfritt funkar fint)
salt och svartpeppar
smör för stekning

Övrigt

Potatismos med hackad basilika (det får ni banne mig inget recept på)
Lättrostad och grovhackad mandel
Kapris
eventuellt lite färsk basilika

Gör så här

Tomat- och paprikasås

  1. Såsen tar längst tid så den börjar vi med. Fräs lök och sardeller i hälften av smöret tills löken är mjuk.
  2. Häll på vin och låt koka utan lock i 5-10 minuter. Rör ofta, det ska nästan koka torrt. Syftet med kokningen här är att vi vill koka bort stora delar av alkoholen så att såsen inte får en sån stickig smak (du vet väl förresten att det är teoretiskt omöjligt att koka bort all alkohol?)
  3. Kleta ner tomatpuré och paprikapuré och fräs på låg temperatur i ungefär fem minuter. Rör ofta. Här får vi bort lite beska från puréerna.
  4. Häll på vatten och citronsaft och låt puttra försiktigt under lock tills resten av maten är klar. Avsluta med att röra ner det kvarvarande smöret och smaka av med salt, svartpeppar och socker.

Strömmingen

  1. Lägg ut strömmingsfiléerna med skinnsidan nedåt. Försök para ihop filéer som är ungefär lika stora och lägg ihop dem med en liten klick mosade sardeller emellan.
  2. Dubbelpanera med mjöl, ägg och ströbröd (jag tänker att jag kanske inte behöver berätta för dig hur man dubbelpanerar).
  3. Stek strömmingen i massor av smör tills den är gyllenbrun på båda sidorna.

Servering

Servera strömmingen med basilikapotatismos. Ös på ordentligt med sås och avsluta med att strö över mandel och kapris. Avnjut till ett lite kraftigare vitt vin, det här körde jag med.