Search
Generic filters
Exact matches only

Långbakad färsk vitkål med vitlök och mynta

0
Delningar
MAT

Långbakad färsk vitkål med vitlök och mynta

Det här är en riktigt god rätt på långbakad vitkål med smak av Italien. Enkel men alls inte sådär brutalrobust som man tänker sig en kålrätt. Hade jag varit en riktig matskribent för ett glassigt magasin hade jag nog skrivit något om elegant förrätt. Nu skriver jag svingott, räcker så.

Jag tillagade kålen på grillen även om det så klart går bra att köra i en vanlig ugn istället. Ät kålen som förrätt, huvudrätt eller som tillbehör till grillat kött.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

1 vitkålshuvud, helst riktigt färsk som är blekgrön i färgen
2 vitlöksklyftor
4 sardeller, kan uteslutas
Några kvistar mynta
Citron
Smör eller olivolja
Salt
Svartpeppar

Aluminiumfolie

Gör så här

1. Dela vitkålshuvudet i fyra delar.

2. Gör fyra foliepaket om en klyfta i vardera.

3. Salta lätt på kålen. Lägg på en sardell och tunna skivor av vitlök motsvarande en halv vitlök per paket.

4. Vik ihop paketen så att kålen är täckt. Lägg på grill i indirekt värme och grilla ett par timmar. Titta efter då och då så att kålen inte bränns.

5. När du tycker kålen verkar färdig, smältande mjuk och begynnande gyllene färg men helt utan att bränts eller torkat till, tar du paketen av grillen. Öppna paketen, lägg på en klick smör, pressa över några droppar citron och lägg på lite strimlad färsk mynta. Något drag med svartpepparkvarnen.

Den här rätten är god att servera till exempelvis porchetta.