Search
Generic filters
Exact matches only

Vårvinter med sur apelsin

0
Delningar
MAT

Vårvinter med sur apelsin

Mörk inaktiv förkylningsruggig vinter i ryggen och så kommer en dag som faktiskt andas en aning vår. Sol, lite mildare, det där fina porlande ljudet här och var. Inte vår än, men tidig vårvinter. Kroppen skriker efter både ljus och aktivitet, dagen skriker ”ta vara på mig!!”. På med gåvänliga skor och ut på en längre runda. Det är lättare att ha nån sorts mål så jag tog sikte på en orientalisk butik jag gillar och pinnade dit den långa vackra vägen.

Sånt jag köper, en liten orange apelsin märkt ”sur apelsin”. Den låg bredvid ”söt citron” i butiken som var mål för min promenad. Full av kärnor och just sur, ganska aromatisk med smak av mandarin. En väldigt trevlig liten frukt som knappast äts som den är på samma vis som vanlig apelsin, knappast heller som juice. Men till marmelad? Marinad? Jag tänker köpa mer och använda den till ceviche och till att marinera fläsk och kyckling i! Men nu blev det en enkel drink.

Första tanken var att komplettera apelsinen med rosmarin men sen kom jag på att jag har timjanlikör jag gjorde i somras. Och dessutom färsk timjan som precis smält fram ur snön och går att plocka i trädgården. Eftersom det var apelsinsmaken som lockade mer än nåt annat valde jag en så neutral sprit som möjligt, vodka.

Det blev otroligt gott, alltså förvånande lyckat! Ett glas lätt läskande juice med örtig blommighet från timjan och knappt nån spritighet alls. Inget sötslibb, bara friskt och aromatiskt. Vårgrön i botten, under isen. Perfekt efter den första (nästan-)vårpromenaden!

En till isig drink? Gör en baby freeze!

Ingredienser

2 cl timjanlikör / farigoule
4 cl vodka
1 ”sur apelsin” eller liknande
Apelsinsmakande tonic
Is
En kvist timjan

Gör så här

  1. Häll timjanlikör i ett glas och ös sen på en näve is.
  2. Häll vodkan över isen och pressa därefter över saften från en halv sur apelsin. Det går lätt mha en gaffel, men se till att du inte får med några kärnor.
  3. Lägg en skiva apelsin ovanpå isen innan du fyller upp med apelsinsmakande tonic.
  4. Peta i en kvist färsk timjan.
  5. Bäst är om du lyckas med allt detta med timjanlikören vackert grön i botten av glaset. Det blir så snyggt! Sen när du börjar dricka så blandas det ändå så ingen katastrof ifall det går sådär med färgsepareringen.