Search
Generic filters
Exact matches only

Julköttbullar

6
Delningar
MAT

Julköttbullar

julköttbullar

Jag brukar säga att så länge jag har armar kvar så kommer det inte in köpeköttbullar i vårt hem. Våra stackars barn har bara att finna sig i det, men de säger i alla fall att pappas köttbullar är godast (jag är helt övertygad om att i alla fall den lille ljuger bara för att göra pappa glad). Idag kommer det ett recept på julköttbullar. De är väldigt försiktigt julkryddade för att skilja sig lite från vanliga. Men var inte oroliga, de smakar inte pepparkakor.

Julköttbullar

Jag är väldigt sällan nitisk när det gäller mat. Det finns så många medelålders män redan som gafflar på om autentiska böngrytor från Mexiko, ”en riktig chili innehåller inte bönor” och en massa sån skit. Världen behöver inte en till sån man. Jag försöker istället vara pragmatisk och fokusera på matglädjen. Min grundtanke är att man ska kunna laga min mat även om man bor i de allra suraste delarna av Dalarna. Kör jag med konstiga ingredienser så ska jag försöka hitta ett alternativ som du hittar på ICA i Malung att ersätta knepigheten med.

Men så kommer vi till köttbullar…

Jag har inga som helst problem med att krydda dem lite men vad gäller själva tillagningen är jag nitisk. Här finns det ett par förhållningsregler att leva efter, och därmed basta!

Stek i gjutjärn eller kolstål

Det finns två viktiga aspekter med köttbullar, de ska vara saftiga och fina på insidan och rejält stekta och krispiga på utsidan. För det krävs för det första att man steker dem. Vad du än säger, oavsett om du jobbat som kock i 400 år, så går det inte för sig att ugnssteka köttbullar. Det är lathet och blir helt enkelt inte lika bra. Inte nog med att de inte alls får den ytan som köttbullar kräver, med den typen av uppvärmning tränger det dessutom ut proteiner ut köttet (främst albumin) och bildar som ett slem på ytan. Inte acceptabelt!

Teflonpannor och andra eländiga helveten duger inte heller. Köttbullarna glider runt för mycket och får inte stekytan som man vill ha.

Stek i smör på rätt så hög temperatur

Köttbullar, även julköttbullar, ska stekas i smör (men det förstår väl alla med ett hjärta i bröstet). De ska dessutom stekas på ganska hög temperatur och man ska rulla runt köttbullarna mycket genom att röra pannan hårt i en cirkelrörelse.

Slutligen vill jag bara påpeka att grädden i mitt recept på julköttbullar gör att du faktiskt kan köra med rent viltkött, det blir inte torrt ändå. Inga problem så klart att köra med ren nöt heller. Vill du så kan du använda blandfärs också. Det är ett flexibelt recept.

Ingredienser

1 kg färs (vilt, nöt, blandfärs – mal gärna själva)
1 medelstor gul lök (finhackad så in i helvete)
1,5 dl grädde
allt ansjovisspad från en stor burk (125 g) med ansjovisfiléer
1 dl ströbröd (funkar fint med glutenfritt)
2 äggulor
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 kryddnejlika
2 kryddpepparkorn
0,5 tsk hela fänkålsfrön
0,5 tsk timjan
massor av smör för stekning

Gör så här

  1. Börja med att mortla alla kryddor ordentligt. Helst ska man nästan använda någon typ av kvarn (en kaffekvarn av mixertyp kan man få för ett par hundringar).
  2. Blanda färs, lök, grädde, ansjovisspad, ströbröd, äggulor och kryddorna. Jag tycker inte att ströbrödet ska svälla i grädden först. Det är alldeles för stor risk att det blir degklumpar i köttbullarna om man jobbar på det sättet.
  3. Blanda smeten extremt noga med händerna. Ställ den sedan i kylen en timma så den får sätta sig.
  4. Rulla små köttbullar. Jag vet att du mot slutet kommer vara frestad att göra skitstora köttbullar, men det får du inte. Stå där och svär och rulla dina små jävlar.
  5. Stek köttbullarna i en rätt så het stekpanna med massor av smör. Rör stekpannan ofta i en cirkelrörelse för att rulla runt köttbullarna. Har du inte tillräckligt varmt så är det här steget svårt att lyckas med. Vi vill ha så runda kött bullar som möjligt men det är spå klart inte hela världen om de blir lite platta på sina ställen heller.
  6. En smart grej kan vara att inte steka dem rakt igenom. Jag har en snabb sticktermometer som jag använder typ jämt och den visade på 50°C i mitten av köttbullarna när jag ansåg att de var färdiga. På det här sättet blir de inte torra när du steker upp dem igen till julbordet.
  7. Styckefrys köttbullarna.