Search
Generic filters
Exact matches only

Glöggmandlar

1
Delningar
MAT

Glöggmandlar

glöggmandlar

Men nu jävlar… Jag har matbloggat sedan 2012 på tre olika bloggplatser (på Bara Riktig Mat och på Taffel). Jag uppskattar det till att jag under den tiden producerat runt 800-900 recept. Gissa hur många av dessa som handlat om sötsaker…!? Ett enda. Det här glassreceptet är det enda. Man kan lugnt säga att jag inte är något stort fan av sötsaker. Vad jag däremot gillar är glögg och mandel och därför fixade jag det här receptet på glöggmandlar.

Det är lite konstigt men jag hittar inget recept på glöggmandlar sedan tidigare. Trots att jag tycker att det borde vara en självklar grej att testa och att givetvis någon annan borde ha kommit på det. Jag kanske har fel? Det kanske finns ett recept där ute? Upplys mig om det i så fall så ska jag genast ändra i min text och verkligen sluta tänka på mig själv som någon typ av geni.

Jag vill dock vara tydlig med att det här är väldigt vuxet godis. Det finns en tydlig beska och de är främst tänkte som tillbehör till andra saker (se nedan). Vill man så kan man brassa på med bra mycket mer socker, då blir det mer barnvänligt. Jag älskar dem med den mindre mängden socker, men då ska man vara beredd på att de smakar ”vuxet”.

Mandel

Jag älskar mandlar. Helst ska det vara såna där fantastiska kaliforniska mandlar, men det duger med nästan vilka som helst. Eller nåja, inte vilka som helst. Av butikskedjornas egna märken så tycker jag faktiskt bara att ICAs är bra. De där som är liksom rundare i formen och från Kina är långtifrån lika godare som de plattare varianterna. Men jag älskar i alla fall mandel, det gör jag.

Extra god blir mandeln om den först har vilat till sig i en kopp med glögg. Fy fan vad jag älskar det. Jag kan bredda koppen med mandlar och sen bara fylla ut hålrummen med glögg. Mandel med glögg. När jag satt och skedade i mig sån mandel slog det mig att man ju givetvis kan göra brända mandlar med glöggsmak. Och så kom det här receptet till.

Jag är oklädsamt mallig över receptet för det blev så väldigt väldigt gott. Glöggen bidrar med lite syrlighet och så klart krydda. I kombination med brynt socker blir det liksom kanska himmelskt. Välj vilken glögg du vill. Jag kör med en hemgjord.

Jag kan tänka mig att mumsa i mig såna här mandlar till en rejäl kupa bra konjak. Eller varför inte ett glas portvin och lite stilton?

Du bör testa. För din egen skull. För din familjs skull. För julens skull. Fan, kanske t o m för Jesus skull.

Ingredienser

2 dl glögg (alkoholfri eller inte väljer du själv. Alkoholen kokar i princip bort)
0,5-1,5 dl socker (beroende på hur sött du vill ha det)
200 g mandlar

Gör så här

  1. Koka upp glögg och socker i en liten kastrull.
  2. När du har reducerat ner det så det börjar tjockna kan du hälla ner mandlarna.
  3. Puttra under en hel del omrörning. Det kommer bli klibbigare och klibbigare och mot slutet är det klokt att sänka temperaturen lite.
  4. Koka tills det börjar fastna mandlar på skeden och vätskan knappt är vätska längre. Man brukar vilja laga brända mandlar tills det sockrar sig, men jag tycker det här blir mer elegant.
  5. Sprid ut mandlarna på ett bakplåtspapper och låt dem svalna. Bryt sedan isär dem. Klart!